За много китайци туитър е единственият начин да научат за мащабните протести в собствената им страна. Те ползват социалната мрежа нелегално, влизайки в нея чрез VPN, заобикаляйки така контрола на комунистическите цензори в Китай.

Но режимът на Си Цзинпин се опитва да попречи на информирането чрез туитър, като навноднява мрежата с туитове от секс ботове. Още от неделя насам всяка информация на китайски език е трудно откриваема в туитър, защото преди нея се появяват стотици секс съобщения или жълти новини.

Според китайско-американския журналист Менгю Донг ботовете са били неактивни в продължение на години. Едва когато хиляди хора излязоха на улицата в Китай, спамът внезапно е залял туитър. Почти всяка секунда ботовете публикуват видеоклипове с оскъдно облечени жени, ескорт услуги или показват снимки на астронавти, които държат кактуси. Почти невъзможно е да се получи информация изпод тази планина от секс-съобщения.

В Китай се провеждат най-мащабните демонстрации от десетилетия насам. В градове като Шанхай, Нанкин, Ланджоу и дори в столицата Пекин хиляди китайци демонстрират срещу политиката на строг локдаун, но не само: все по-често Си Цзинпин е призоваван директно да подаде оставка.

Досега беше немислимо китайският диктатор да бъде критикуван толкова остро - още повече след като през октомври той си осигури абсолютната власт в партията и се короняса за трети път като президент.