Средната цена на бензина в Гърция за първи път от месеци е малко под 2 евро за литър по информация на Министерството на развитието, цитирана от БНР. Очаква се за празниците още да спадне цената на всички горива.

На информацията реагираха положително от туристическия сектор. За специалистите индикатор е цената на нафтата, която вече е с 20 цента по-ниска. Гърците започнаха да купуват по-голямо количество нафта за отопление, след като за две седмици тя вече е с 15% по-евтина.

Все още най-висока е цената на горивата остава на островите, тъй като в нея се включват и скъпите транспортни такси.

Нафта и дърва за огрев са предпочитаните средства за отопление през този зимен сезон, което е по-евтино за домакинствата. Силно е ограничено отоплението на природен газ, допълва БНР.

Същевременно БТА съобщава, цитирайки Ройтерс, че цените на петрола спаднаха в ранната търговия днес под натиска на опасенията за намаление на търсенето в Китай заради продължаващите строги анти-COVID ограничения.

Фючърсите на сорта Брент от Северно море намаляха с 45 цента или 0,5 на сто до 82,74 долара за барел.

Американският лек суров петрол загуби 51 цента, или 0,7 на сто до 76,73 долара за барел.

Вчера брентът приключи търговията със спад от 0,5 на сто, след като през деня беше достигнал цена от 80,61 долара за барел, или спад от над 3 на сто, най-ниската стойност от 4 януари. Американският лек суров пък загуби 1,3 на сто, след като през деня достигна най-ниското си равнище от декември 2021 г.

"В Азия се настанява "мечо" настроение по отношение на цената на петрола заради опасенията от свиване на търсенето в Китай и ефектите върху икономиката от протестите през уикенда", заяви Тошитака Тадзава, анализатор във "Фуджитоми секюритис" (Fujitomi Securities).

Инвеститорите остават предпазливи преди срещата на ОПЕК+ на 4 декември. Експерти от "Юрейша груп" (Eurasia Group) прогнозираха вчера, че свиването на търсенето може да принуди петролния картел да свие допълнително добива.