Предизвиканите от мароканци в Белгия безредици не са културен феномен. А става дума за младежи, имигранти от трето или четвърто поколение, които изцяло са се изплъзнали от родителски контрол и изобщо не им пука от полицията.

Така коментира инцидентите през уикенда белгийският политолог от арабски произход Фуад Гандул, цитиран от в. „Ла Либр“.

В неделя мароканци вилняха в Брюксел и други белгийски градове. Това стана след победата на Марако с 2:0 над Белгия на световното първенство по футбол в Катар. Арестувани бяха поне 10 души.

Станалото в Брюксел е специфично за Бенелюкс (Белгия, Нидерландия и Люксембург – б.р.) и парижките предградия, смята Гандул. И дава за пример Италия и Финландия, където също живеят големи марокански общности, но такива неща не се случват.

Същевременно нещата в Брюксел могат да станат още по-лоши, тъй като вилнеещите днес младежи утре ще бъдат пълнолетни, предупреждава политологът. Те могат да станат много по-опасни, отколкото днес.

Другата опасност иде от някои политици, Това се отнася с особена сила за две от франкофонските партии в страната – социалистите и еколозите. Техните активисти не искат да адресират проблема, тъй като се опасяват да не изгубят електората си сред имигрантите. Мароканците говорят френски и подкрепят най-вече франкофонските партии в Белгия.

Фуад Гандул категорично отхвърля твърденията, че безредиците представлявали вик за помощ.

„Тяхната цел е анархията, разрушението. Няма никакви разумни аргументи за това да подпалиш собствената си черга“, коментира политологът.

И заключава, че това не са първите подобни инциденти, няма да бъдат и последните.