Френският президент Еманюел Макрон е първият лидер, който идва на държавно посещение в Белия дом от началото на мандата на Джо Байдън. Визитите досега бяха спрени заради COVID ограниченията.

Отношенията между САЩ и Франция бяха обтегнати в началото на тази година, след като Австралия анулира договор за десетки милиарди долари за закупуване на френски дизелови подводници и сключи сделка да закупи американски с ядрено задвижване. Париж дори временно изтегли посланика си от Вашингтон.

След това обаче отношенията се стоплиха, след като Макрон се очерта като един от най-важните международни съюзници на Байдън по отношение на войната в Украйна.

Дневният ред на разговорите между двамата лидери в Овалния кабинет на Белия дом в четвъртък е дълъг. Той включва иранската ядрена програма, засилената активност на Китай в Азиатско-Тихоокеанския басейн, нестабилността на субсахарския регион Сахел в Африка, на главната точка остава войната на Русия срещу Украйна и продължаването на западната подкрепа за Киев.

В това отношение и Байдън, и Макрон се изправят пред предизвикателства - в САЩ републиканците, които получиха контрол върху долната камара на Конгреса, се заканиха, че повече “няма да подписват празни чекове за Украйна”, докато единството на Европа е крехко заради високите цени на енергията, отбелязва АП.

Срещата ще трябва да изглажда и някои икономически противоречия между Европа и САЩ. Франция и ЕС като цяло са разтревожени от американско законодателство, което субсидира местните производители на електромобили чрез данъчни кредити за потребителите, които ги купуват от американски производители.

Освен разговорите в Белия дом, визитата ще включва, съвместна пресконференция на двамата президенти и бляскава гала вечеря. В петък Макрон се очаква да пътува до Ню Орлиънс и да обяви подкрепа за обучението по френски език в САЩ. Ню Орлиънс е известен с френския си квартал и културно наследство, останали, след като САЩ купуват Луизиана от Наполеонова Франция през 1804 г.