Временен недостиг на горива е регистриран в около една четвърт от бензиностанциите в Унгария, включително и в стотина, които са собственост на петролната компания МОЛ (MOL), предаде Ройтерс, като се позова на унгарския сайт Telex.hu, цитиран от БТА. 

Недостигът е частично предизвикан от ръст на търсенето, но и от ремонт в основната рафинерия на МОЛ, довела до спад на доставките, посочва унгарският сайт.

През последните няколко дни недостиг е регистриран в продължение на по няколко часа на около една пета от 500-те бензиностанции на МОЛ в страната. За това е виновно и повишеното търсене вследствие на наложения миналата година от властите таван на цените.

МОЛ посочва, че търсенето на горива от нейните бензиностанции е скочило след въвеждането на тавана, докато конкурентите ѝ са ограничили вноса. През последните месеци МОЛ е снабдявала "донякъде" около 1700 от общо 2000 бензиностанции в Унгария.

Главната рафинерия на компанията все още работи с ограничен капацитет и не е ясно кога ще приключи ремонтът, поради което вероятно "недостигът ще продължи и тази седмица".