Москва е изпратила на Индия списък с повече от 500 продукта, от които се нуждае, включително части за автомобили, самолети и влакове, предаде днес Ройтерс, като се позова на четири източника, запознати с въпроса. Агенцията посочва, че международните санкции парализират жизненоважни руски промишлени отрасли.

Списъкът, чиято версия е била видяна от Ройтерс в Ню Делхи, е временен и не е ясно колко артикула в крайна сметка ще бъдат изнесени и в какви количества, но източник от индийското правителство е казал, че искането е необичайно по своя обхват.

Исканията от Русия са били отправени седмици преди посещението на индийския външен министър Субраманям Джайшанкар в Москва на 7 ноември, са казали пред Ройтерс други два индийски източника. 

Правителството на премиера Нарендра Моди не се присъедини към западните санкции срещу Русия и рязко увеличи покупките на руски петрол, които го предпазиха от някои от ефектите на санкциите.

По време на посещението в Москва Джайшанкар каза, че Индия трябва да увеличи износа за Русия, за да балансира двустранната търговия, чието салдо сега е в полза на Русия.

Западните санкции блокираха доставките на някои жизненоважни продукти за Русия. Руските авиокомпании са изправени пред остър недостиг на резервни части, тъй като почти всички самолети са чуждестранно производство. Автомобилните части също са търсени, защото световните автомобилни производители напускат руския пазар.

Руският списък с артикули, който се простира на близо 14 страници, включва части за автомобилни двигатели като бутала, маслени помпи и бобини за запалване. За самолети и хеликоптери Русия е поискала 41 артикула, включително компоненти за колесници, горивни системи, комуникационни системи и пожарогасителни системи, спасителни жилетки и авиационни гуми.

Списъкът също така съдържа суровини за производство на хартия, хартиени торби и потребителски опаковки и материали и оборудване за производство на текстил според документа, прегледан от Ройтерс. Каталогът включва и около 200 металургични позиции.

Русия е най-големият доставчик на военно оборудване за Индия от десетилетия и е четвъртият по големина пазар за индийски фармацевтични продукти. Но поради увеличаването на закупуването на руски петрол и нарастването на доставките на въглища и торове, Индия търси начини за възстановяване на търговския баланс, е казал пред Ройтерс първият източник от индийското правителство.

Индийският внос от Русия се увеличи почти пет пъти до 29 милиарда долара между 24 февруари и 20 ноември, в сравнение с 6 милиарда долара за същия период преди година. Междувременно износът е намалял от 2,4 милиарда долара на 1,9 милиарда долара през същия период.

Според правителствен източник Индия се надява да увеличи износа си до около 10 милиарда долара през следващите месеци със списъка от искания на Русия.

Но някои индийски компании не са склонни да изнасят за Русия поради страх да не бъдат санкционирани от Запада, липса на яснота относно плащанията и предизвикателства при осигуряването на застраховка.