Германска крайнодясна терористична група планирала отвличането на министъра на здравеопазването Карл Лаутербах. Планът ѝ обаче се провалил, тъй като в нейните редици имало следовател под прикритие.

Между ноември 2021 г. и април 2022 г. следователят от криминалната полиция на провинция Райнланд-Пфалц е присъствал на срещи на групата и е участвал в чатове в мрежата „Телеграм“.

От неговите разкрития и от самопризнанията на двама от арестуваните терористи на бял свят излязоха подробности от плановете за отвличане и сваляне на правителството.

Идеята е била министърът да бъде отвлечен по време на телевизионно токшоу и след това да бъде прекъснато електрозахранването.

Четиримата германци, за които се твърди, че са съставлявали ядрото на групата, са в предварителния арест от повече от половин година. Те са арестувани на 13 април след среща между един от мъжете и следовател под прикритие, по време на която се опитвали да сключат сделка за купуване на оръжие. По време на обиските в цялата страна са иззети няколко огнестрелни оръжия и боеприпаси, пари в брой, златни кюлчета, сребърни монети и чуждестранна валута. Малко по-късно Федералната прокуратура поема разследването. По това време се казва, че се разследва и пети заподозрян, но не се дават подробности. В средата на октомври Федералната прокуратура арестува и пенсиониран учител от Саксония, за когото се твърди, че също е заемал висша позиция в групата.

През юли "Шпигел" съобщи, че един от мъжете е направил признание. Наред с други неща той казва, че по време на преврата е било планирано по телевизията да се появи двойник на федералния президент или на канцлера. Твърди се, че в затворените чатгрупи е имало своеобразно гласуване за това кой да бъде жертвата на отвличане. Мнозинството решава да избере Лаутербах, тъй като по това време той е "най-ненавижданият" германски лидер.

Преди това обаче групата искала да си осигури признаване на новото правителство в чужбина. Според разследването тя е трябвало да прекоси Балтийско море с кораб, който да бъде арестуван от руските военноморските сили край Калининград. По този начин групата се надявала да успее да се обърне към президента Владимир Путин в Кремъл.

Новото правителство трябвало да приеме и нова конституция, която да се основава на конституцията на Райха от 1871 г., само че без крал или император. Първата среща на терористите се състояла на 11 декември в хижа в Райнланд-Пфалц. Задържаните през април заподозрени са от Нойщадт ан дер Вайнщрасе в Райнланд-Пфалц, Фалкензее край Берлин и от окръзите Ландсхут в Бавария и Аммерланд в Долна Саксония.