Удължителният закон за действието на тазгодишния бюджет и през следващата 2023 година мина на първо четене в залата на Народно събрание днес. "За" проекта на правителството гласуваха 127 депутати и въпреки че цели две парламентарни групи са против тази идея и искат внасянето на цял нов закон, "срещу" гласуваха само двама. Цели 90 бяха "въздържал се". 

Дебатите по темата продължиха над пет часа, в които се открои яростната съпротива срещу удължителния закон на "Продължаваме промяната". Оттам отдавна твърдят, че този вариант противоречи на закона за публичните финанси и че трябва да се внесе изцяло нов проект. От ГЕРБ и ДПС защитаваха идеята на Росица Велкова с твърдението, че иначе - заради фрагментирания парламент - ще настане истинска вакханалия при разходите, тоест че всички партии ще искат да дадат повече. Нещо, което не пречи да се случи и сега. 

Въпреки недоволството на синдикатите, в текстовете е записано, че се запазва размерът на минималната работна заплата от 710 лева догодина. Максималният осигурителен праг остава 3400 лева, а пенсиите ще бъдат осъвременени по швейцарското правило от 1 юли с 12 на сто. Така ще бъде до избирането на кабинет и до гласуването на нов закон за бюджета. 

Най-интересна в ситуацията е позицията на БСП. Левицата по принцип е против удължаващия закон, но днес го подкрепи. Мотивът, изказан днес от лидерката Корнелия Нинова, е, че тъй като партията няма право да внесе бюджет, то ще използват този, за да внесат своите предложения между двете четения. 

И БСП, и "Продължаваме промяната" обявиха, че удължаващ закон означава замразяване на доходите и социалните помощи и придобивки, а това не бивало да се допуска. 

"Ако не можете през тази зима да си платите парното - обърнете се към президента Радев. Ако не можете да купите подарък  на детете си - обърнете си към президента РАдев", дори обяви от трибуната Искрен Митев от ПП, подчертавайки, че именно президентът е този, който ръководи служебния кабинет. 

Изказването му провокира служебният премиер Гълъб Донев, който дръпна политическа реч от трибуната. 

"Български граждани, вие няма да бъдете на студено и тъмно през тази зима, защото това го гарантира служебното правителство с договорите за доставки, които организира, прозрачни търгове за доставките на газ, цената на газа беше намалена и българските потребители, както битовите, така и бизнесът, ползват най-евтиния газ в Европа."

Асен Василев пък обяви, че разходите така или иначе ще се случат, само че сега нямало да бъдат остойностени правилно, като в нормална бюджетна процедура. Обяви и че страната ще успее да увеличи БВП до 180 млрд. лв. през 2023 година и че следователно пари ще има за всичко. 

От ГЕРБ-СДС защитиха решението на кабинета за удължителния закон, защото според тях по този начин няма да се стигне до прекомерни харчове, а политиката по доходите ще бъде решена от ново редовно правителство, когато то бъде сформирано. Най-добрата социална мярка е опитът да се овладее инфлацията, смятат още от най-голямата политическа сила в парламента.