Основателят на милиция „Пазители на клетвата“ (Oath Keepers) Стюарт Роудс и друг виден член на крайнодясната група бяха признати вчера за виновни по обвинения в противодържавен заговор за атаката срещу Капитолия на 6 януари 2021 г. Други трима съобвиняеми бяха оправдани, предадоха Ройтерс и АП.

Бившият командос Роудс е завършил право в Йейл, но впоследствие бива лишен от адвокатски права. Той е най-известният от петимата обвиняеми по най-важния сред множеството съдебни процеси (близо 900) във връзка с кръвопролитния бунт на привържениците на Доналд Тръмп. Втори обвиняем от това дело Кели Мегс също бе признат за виновен по обвинение в противодържавен заговор, а останалите трима – Кенет Харелсон, Джесика Уоткинс и Тома Колдуел – бяха оправдани. 

Федералният окръжен съдия Амит Мехта ръководи съдебния процес. Журито обсъжда решенията си в продължение на три дни. 

През 2009 г. Роудс основава милицията „Пазители на клетвата“, която е съставена от бивши и действащи военни, служители от правоохранителните органи и доброволци от граждански патрули. Членове на групата се появяват, често тежко въоръжени, на демонстрации и политически прояви из САЩ, включително на протестите след убийството на афроамериканеца Джордж Флойд от бял полицай в Минеаполис. 

Въз основа на десетки криптирани съобщения, аудиозаписи и видеокадри  от камери за наблюдение прокуратурата установява, че скоро след изборите през ноември 2020 г. Роудс започва подготовката за въоръжено въстание, което да предотврати предаването на властта от Тръмп на избрания Джо Байдън. През седемте седмици на показания съдебните заседатели чуха как Роудс е агитирал привържениците си да се вдигнат в защита на Тръмп, как е обсъждал възможностите за „кръвопролитна“ гражданска война и как е предупреждавал, че „Пазителите на клетвата“ може да се вдигнат на въстание.

Ройдс и Мегс са първите признати за виновни в противодържавен заговор за последните близо 30 години. Това обвинение рядко се е предявявало след Гражданската война в САЩ.

Следващият месец започват още два съдебни процеса, свързани с атаката срещу Капитолия. 

БТА