Френската багета с нейната хрукава коричка и мека среда, световна емблема на френското всекидневие, днес беше записана в нематериалното наследство на човечеството от ЮНЕСКО, предаде Франс прес.

Кандидатурата е подадена през 2018 година от браншовата организация на френските хлебари и сладкари и беше подкрепена лично от президента Еманюел Макрон.

Багетата, наричана у нас по-често франзела, е дълга между 40 и 60 см, тежи около 250 грама и има четири прости съставки - брашно, вода, сол и мая. Тя обаче е символ на майсторството на френските пекари.  

Днес тя е един от символите на Франция заедно с баретата и Айфеловата кула.

И въпреки че днес във Франция се произвеждат 6 милиарда багети в годината, т.е. 320 всяка секунда, средният французин днес яде 105 грама хляб на ден, сравнено с 800 грама преди 100 години.