"Днес, на Тронния празник на първопрестолната Вселенска Патриаршия, който се чества в деня на основателя на Христовата Църква в Града на Босфора - Св. Апостол Андрей Първозвани, Негово Всесветейшество Вселенският патриарх Вартоломей I отслужи тържествената Св. Божествена литургия".

Това съобщи в профила си във фейсбук лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който е втори ден на посещение в Истанбул.

"За мен е огромна чест, че Негово Всесветейшество избра да възглави празничното богослужение с поднесения му вчера от мен Първосветителски жезъл. Този дар е в чест на дадения от Негово Всесветейшество каноничен Томос за автокефалия на Православната църква на Украйна, която е единствена духовна опора на жертвите на кремълската война срещу православните украински събратя", написа още Борисов.

Литургията се е провела в древния патриаршески катедрален храм "Св. вмчк Георги Победоносец" в светата обител на Патриаршеския двор в Истанбул.

Вчера лидерът на ГЕРБ получи орден от Вселенския патриарх Вартоломей по време на официалната си адуиенция при него. Внуците на бившия български премиер получиха специално благословение от патриарха.

"Изказвам най-дъбоката си синовна признателност и осъзнавам изключителната отговорност, че съм удостоен от Първосветителя на вселенското Православие с Орден “Кръст - Христос Вседържител” на Майката-Църква във връзка с 130-годишнината от полагането на Основния камък на Желязната църква “Св. Стефан” в Истанбул, възстановена благодарение на споразумението между нашето правителство и моя голям приятел - президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган" , благодари Борисов.

По време на срещата си с Негово Всесветейшество Борисов е заявил:

"Руската агресия в европейска Украйна е брутален антихристиянски акт, който причинява огромно страдание на украинския народ."

Борисов допълва, че за него е била голяма чест да бъде приет на аудиенция в Центъра на Православието - Великата Христова Църква на Константинопол (Истанбул) в кабинета на Негово Всесветейшество. От своя страна Патриарх Вартоломей го уверил, че се моли за здравето и благополучието на българския народ.

Лидерът на ГЕРБ се е срещнал и с архиепископа на Америка Елпидофор, който е заявил: 

"Молим се за България. Вие сте голям лидер, бог да ви благослови."