Служители на Европейската централна банка определиха основната крипотвалута - биткойн за "неподходяща" освен като метод на плащане, така и като инвестиционен инструмент.

Неотдавнашното стабилизиране на стойността на биткойн около 20 000 долара — спад от пика му през 2021 г. от около 69 000 долара — беше "изкуствено предизвикано "последно издихание", преди крипотвалутата да поеме по пътя към неуместността", което беше "предвидимо" дори преди колапса на борсата за криптовалута FTX, написаха в сряда Улрих Бинцел и Юрген Шааф в публикация в блога на ЕЦБ, отхвърляйки твърденията, че цифровите валутата ще се възстанови, съобщава "Файненшъл таймс", цитиран от БНР.

Двамата членове на централната банка твърдят, че биткойнът е "съмнителен" като платежно средство поради своя "концептуален дизайн и технологични недостатъци", които правят трансакциите с него "тромави, бавни и скъпи". Те също така призоваха регулаторите да не дават легитимност на цифровата валута в името на иновациите.

"Биткойнът никога не е бил използван в значителна степен за законни трансакции в реалния свят", пишат още те. Бинцейл и Шааф също така казаха, че криптовалутата "не е подходяща като инвестиция" и че нейната пазарна оценка е "базирана единствено на спекулации".

"Биткойнът не генерира паричен поток (като недвижимите имоти) или дивиденти (като акциите), не може да се използва продуктивно (като стоките) или да осигурява социални ползи (като златото)", пишат те.

Техният пост също атакува регулаторите, като се казва, че настоящите рамки са оформени от погрешни схващания, включително убеждението, че иновациите трябва да се насърчават на всяка цена.

"Тъй като изглежда биткойнът не е подходящ нито като платежна система, нито като форма на инвестиция, той не трябва да се третира като нито едно от двете в регулаторни условия и следователно не трябва да се легитимира“, посочва още членовете на ЕЦБ в техния блог.

Коментарите идват, след като във вторник британският министър Андрю Грифит повтори амбициите на правителството да превърне Лондонското сити в глобален крипто център и "да позволява поемането на повече риск“.