Руски и китайски стратегически бомбардировачи днес извършиха съвместен патрул над западната част на Тихия океан в демонстрация на все по-тесните връзки в областта на отбраната между двете страни, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Руското министерство на отбраната съобщи, че бомбардировачите Ту-95 на руските ВВС и китайските бомбардировачи Х-6K са прелетели над Японско море и Източнокитайско море по време на осемчасова мисия.

В рамките на ученията руските бомбардировачи за първи път кацнаха в Китай, а китайските бомбардировачи прелетяха до въздушна база в Русия, се казва в изявление на министерството. Съобщението отбелязва, че съвместните патрули не са били насочени срещу никоя друга държава.

Учението следва поредица от съвместни програми, които имат за цел да демонстрират нарастващото военно сътрудничество между Москва и Пекин, тъй като и двете страни са изправени пред напрежение със САЩ, коментира АП.

През септември Пекин изпрати над 2000 военнослужещи заедно с повече от 300 военни превозни средства, 21 бойни самолета и три военни кораба за участие в мащабни съвместни учения с Русия. Маневрите отбелязаха първия път, когато Китай изпрати три вида въоръжени сили за участие в едно руско учение, което беше определено като демонстрация на широтата и дълбочината на китайско-руското военно сътрудничество и взаимно доверие.

Съвместната работа в областта на отбраната между Москва и Пекин се засили, след като руският президент Владимир Путин изпрати войските си в Украйна на 24 февруари. Китай отказва да критикува действията на Русия, обвинявайки САЩ и НАТО, че са провокирали Москва. На свой ред Русия подкрепи Китай на фона на напрежението със САЩ, което последва демонстративното посещение на председателката на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайван.

Южнокорейската армия съобщи, че е вдигнала по тревога бойни самолети, след като два китайски и шест руски военни самолета са навлезли днес в зоната за противовъздушна отбрана, предаде Ройтерс.

Двата китайски бойни самолета Х-6 са навлезли няколко пъти в зоната за противовъздушната отбрана на Южна Корея край южните и североизточните ѝ брегове. Навлизането на китайски самолети е започнало около 5:50 ч. сутринта местно време и са напуснали зоната, каза Обединеният комитет на началник-щабовете на Сеул.

Часове по-късно те са влезли отново в зоната над Японско море, известно в Южна Корея като Източно море, заедно с руски военни самолети, включително бомбардировачи ТУ-95 и изтребители СУ-35.

Самолетите не са нарушили въздушното пространство на Южна Корея, каза Обединеният комитет.