Руските пропагандисти Маргарита Симонян и Владимир Соловьов в ефира на една от програмите на руската телевизия предложиха да бъдат съдени руски емигранти за критика на властите по член за държавна измяна и връщане на смъртното наказание чрез разстрел в Руската федерация, съобщава в. "Украинская правда".

"Като цяло тези хора трябва да бъдат съдени по член "държавна измяна" от Наказателния кодекс. Ние говорихме за това преди каквато и да е специална военна операция" (така в Русия официално наричат войната с Украйна - б.н.), каза Симонян.

"И до ден днешен не разбирам, защо, по дяволите, те не бяха подведени по този член своевременно, когато на всички беше известно, че това, с което всекидневно се занимават, е равно на онова, което съставлява същността на буквата и духа на този член", добави тя.

Соловьов, след като подкрепи идеята ѝ, се оплака, че държавата не конфискува имуществото на хора, които са напуснали Руската федерация.

Той допълни, че "в един момент" Русия ще трябва да се върне към разстрелите.

Текст в руската конституция от 1993 г. смъртното наказние не се налага и не се прилага от април 1997 г., но то все още съществува в националното законодателство.

Стотици хиляди руснаци напуснаха Русия след нахлуването ѝ в Украйна и особено след като президентът Владимир Путин обяви мобилизация на 21 септември т.г.