ОЛАФ - Европейската служба за борба с измамите, препоръчва България да възстанови близо 12 милиона евро в бюджета на ЕС заради открити нередности в два проверени проекта, предаде БТА.

В първия случай разследването на Службата установило, че пречиствателна станция за отпадъчни води у нас, завършена през 2012 г. като част от европейски проект, никога не е започнала да работи. Съоръжението създава заплаха за общественото здраве и околната среда, изтъкват от институцията. За този проект от ОЛАФ препоръчват да бъдат възстановени 4,8 милиона евро.

По втория случай в България е проверен проект за водоснабдяване и отпадъчни води. След сигнал от анонимен източник са оценени 5 договора за строителство и надзор по проекта. Събраните доказателства предполагат, че са били представени фалшиви документи в процеса на възлагане. Освен това като част от изпълнението била одобрена необичайна дейност. ОЛАФ препоръчва да бъдат възстановени 6,9 милиона евро, както и да бъде заведено дело.

Отделно от институцията са проверени по един проект в Румъния и Унгария. ОТ тях институцията препоръчва в хазната на ЕС да бъдат възстановени 7,8 милиона евро. По случая в Румъния трябва да бъде потърсена и наказателна отговорност.