Голяма драма се разигра за второто място в група С на Световното в Катар. Аржентина тотално надигра и победи Полша с 2:0, въпреки че Лео Меси пропусна дузпа преди почивката. Така “албиселесте” зае първото място с 6 т. и избегна Франция на 1/8-финал - ще срещне Австралия.

Битката за позицията на подгласника, заета от Полша, се разви като на филм. Мексико поведе на Саудитска Арабия с 2:0, така “ацтеките” и поляците имаха равни показатели - по 4 т. и голова разлика 2:2.

При това положение се гледат картоните и предимството бе на страната на европейския отбор. Мексико атакуваше отчаяно, а Полша действаше в глуха отбрана и някак удържаше да не получи трети гол от Аржентина.

Все пак Саудитска Арабия намали в добавеното време, така Мексико спечели с 2:1, а головата му разлика е 2:3.

Предвид поведението на отборите днес, жалко е, че Полша продължава, тъй като го направи с антифутбол, без нито една атака. На осминафинал обаче Левандовски и компания ще имат много тежка задача срещу Франция и с подобно поведение може да отнесат разгром, какъвто днес избегнаха с намигане от съдбата.

Аржентина - Полша 2:0

Аржентина имаше тотално превъзходство през първото полувреме на "Стейдиъм 974", което обаче завърши при нулево равенство. Основна заслуга за това имаше полският вратар Войчех Шчесни, който отрази дузпа на Лионел Меси в 39-ата минута (доста спорна), а куп други удари отблизо не попаднаха в целта. Двубоят много приличаше на предишния на "гаучосите" - срещу Мексико.

Донякъде и след почивката, когато Аржентина превърна доминацията си в реално изражение. Нахуел Молина получи топката на дясното крило още в първата атака и изпрати нисък пас към дузпата, където Алексис Макалистър я засече по диагонал в десния ъгъл на Шчесни за 1:0 в 47-ата.

Аржентина продължи да контролира изцяло играта и вкара за втори път в 68-та минута. Хулиан Алварес получи пас в наказателното поле от Енцо Фернандес и преодоля Шчесни с топовен шут от упор.

Полша така и не опита да направи нищо до края мача, двубоят продължи да се играе на една врата. В добавеното време Николас Талиафико се откъсна сам срещу Шчесни и го преодоля, но Якуб Кивиор успя да изчисти топката пред голлинията. Преди това пропуски направиха Меси и Алварес.

Мексико - Саудитска Арабия 2:1

Успехът не беше достатъчен за "ацтеките" да се класират за осминафиналите. 

В шестата минута на допълнителното време на първата част Али Ал Хасан беше много близо до откриване на резултата в полза на саудитците.

Развръзката в двубоя дойде в самото начало на второто полувреме. В 47-ата минута, след центриране от ъглов удар, топката беше пратена на близката греда и Сесар Монтес с пета я насочи към Анри Мартин, който се разписа отблизо. 

Само пет минути след това Луис Чавес от фаул от около 25 метра зрелищно реализира за 2:0.

В 57-ата минута попадение на Лосано беше отменено заради засада, а атаките на латиноамериканците продължаваха една след друга. В 87-ата минута гол на Уриел Антуна също беше отменен заради засада. 

Стигна се до петата минута на допълнителното време, когато арабите достигнаха до почетен гол. И без него Полша бе втори - заради по-малко картони. Салем Ал Давсари се разписа във вратата, пазена от Гийермо Очоа, след двойно подаване с Хатан Бахебри.

Саудитска Арабия завърши с 3 точки и е на последно място в група "С". Мексиканците отпадат в груповата фаза на Световно за първи път след 1978 г.