Ню Йорк е най-скъпият метрополис в света за 2022 г. като споделя нежеланото първо място със Сингапур.

За първи път Ню Йорк стига до тази позиция, м.г. е на шесто място.

Скокът на цените на енергийните продукти доведе до инфлация във всеки един от големите градове глобално, показва годишното проучване на Economist Intelligence Unit, пише "Гардиън".

Миналогодишният лидер Тел Авив пада на трета позиция.

Топ 10 на най-скъпите градове за 2022 г.

1. Ню Йорк и Сингапур

2. Тел Авив

4. Хонконг и Лос Анджелис

6. Цюрих

7. Женева

8. Сан Франциско

9. Париж

10. Копенхаген

Столицата на Венецуела, Каракас, е със 132 процента инфлация през 2022 г., което е чувствително подобрение спрямо 2-19 г., когато хипераинфлацията е над 25 000 процента, но все пак показателите остават твърде високи, за да намери място в проучването. Средната инфлация за градовете, включени в него, е 8,1 на сто в местна валута. И това е най-високата инфлация от две десетилетия като през м.г. е била 3,5 на сто, а през 2020 г. - 1,9 на сто. Основните прицини са войната в Украйна, както и опашката от пандемията.

"Войната в Украйна, западните санкции за Русия, нулевата Covid политика на Китай - всичко това доведе до проблеми по веригата за снабдяване със суровини, в съчетание с увеличаването на лихвените проценти, промените в обменните курсове доведе до ценова криза в целия свят", казва Упасана Дут от Economist Intelligence Unit.

"Можем ясно да проследим как се всичко това се отразява в индекса тази година като средният скок на цените в изследваните градове е най-високият от 20 години. Особено чувствителен е скокът на цените на петрола, но храната, както и разходите за комунални услуги също сериозно скачат", добавя тя, цитирана от Си Ен Ен.

Силната валута е един от факторите в класацията. Шест от осемте градове, при които има промяна, са от САЩ. В класацията са включени 172 имена. Валутата на САЩ се засили, след като Федералният резерв на страната вдигна лихвения процент и даде знак, че предстои ново увеличение.

Японската столица Токио, както и Осака са сред 10-те градове с най-резките спадове в класирането. През 2021 г. те са на 13-а и 10-а позиция съответно, а през 2022 г. животът в тях поевтинява и те са на 37-мо и 43-о място.

Руската столица Москва се изкачва с 88 места в класацията до 37-ма позиция заради ръста на цените в условията на наложените на Русия санкции от страна на Запада и динамичния енергиен пазар.

Повечето от другите големи европейски градове обаче падат в класацията.

Стокхолм и Люксембург губят по 38 позиции и заемат 99-о и 104-о място сега. Париж губи четири позиции и е на девето място сред най-скъпите градове в света.

Дамаск и Триполи остават най-евтините градове.

Добрата новина е, че цените може би започват да се успокояват в някои градове с увеличаването на лихвените проценти, отбелязва "Гардиън."