Китай ще позволи на хората с положителни проби за ковид да се карантинират у дома при определени условия, предаде Ройтерс, цитирайки два запознати източника. През следващите дни ще бъдат обявени допълнителни мерки, според които ще стане ясно как ще се случи това.

Не всеки с положителна проба за коронавирус ще може да се карантинира в дома си. Смекчаването на изискванията се отнася за бременни жени, възрастни и хора със съпътстващи заболявания.

Контактните лица на болните с ковид също ще имат право да се карантинират у дома, ако средата там отговаря на определени условия, казаха източниците. Властите ще засилят и използването на  антигенни тестове, ще намалят масовото тестване и тестването с нуклеинова киселина. Националната здравна комисия не пожела да даде коментар.

Няколко града в Китай премахват локдауните на районно ниво, въпреки новите случаи на коронавирус. По-малко от 24 часа след бурните протести в Гуанчжоу, властите в поне седем района на производствения център северно от Хонконг, казаха, че премахват временните локдауни. Властите в един от районите казаха, че ще позволят провеждането на присъствени учебни занятия, а ресторантите, киносалоните и други бизнеси ще отворят отново.

Някои промени се прилагат без голяма гласност. Източен район на Пекин позволи на хора с леки ковид симптоми да се изолират у дома, според новите правила, издадени от кварталната комисия, уточнява Ройтерс. Съседите по етаж, както и три етажа над и под домакинството, в което има болен, също ще могат да се карантинират по домовете си. 

БТА