Президентът на САЩ Джо Байдън каза в четвъртък, че е „готов“ да разговаря с руския си колега Владимир Путин, ако последният „потърси начин да сложи край на войната“ в Украйна, предаде Франс прес.

„Аз съм готов да говоря с Путин, ако той потърси начин да сложи край на войната. Все още не го е направил“, каза Байдън по време на съвместна пресконференция с Еманюел Макрон в Белия дом.

Макрон увери, че "никога няма да тласне украинците да приемат компромис, който би бил неприемлив за тях"  по отношение на руската агресия, защото това няма да позволи изграждането на "траен мир".

Той благодари на Съединените щати за помощта, предоставена на Киев и предупреди срещу всяко „изоставяне“ на Украйна, което според него би застрашило „глобалната стабилност“.

Байдън и Макрон обещаха в съвместно изявление да подкрепят Украйна „колкото е необходимо“. Според този документ американският и френският президент „потвърждават продължаващата подкрепа на своите страни за Украйна“ и по-специално се задължават да й предоставят „политическа помощ, помощ за сигурност, хуманитарна и икономическа помощ толкова дълго, колкото е необходимо“, предаде френският телевизионен канал TF1.

„Заедно с всички наши съюзници в НАТО, Европейския съюз и Г-7, ние стоим заедно срещу бруталната война, водена от Русия срещу Украйна. Ще продължим да стоим твърдо до украинския народ, който защитава своите семейства, своя суверенитет и териториална цялост срещу руската агресия. Знаех, че ще бъде брутално, но не можех да си представя, че ще бъде толкова брутално", каза още Байдън.

„Путин смята, че може да смаже волята на всички, които се противопоставят на неговите имперски амбиции, като атакува гражданска инфраструктура в Украйна, прекъсва енергийните доставки в Европа, за да повиши цените и да изостри хранителната криза, което всъщност засяга уязвимите групи от населението не само в Украйна, но и в целия свят. Няма да успее", добави той. „Президентът Макрон и аз се ангажираме да продължим да работим заедно, за да потърсим отговорност от Русия и да смекчим глобалните последици от войната на Путин върху останалия свят“.

„Ние винаги сме били на една и съща линия: да помогнем на Украйна да устои, да не отстъпим с нищо от нашите ценности и принципите на Устава на ООН, да избегнем всяка неконтролирана ескалация в този конфликт и да действаме така, че в подходящия момент да бъдем там, за да помогнем за изграждането на мира“, каза Макрон.

В съвместното изявление двете страни се ангажират и с предоставянето на ресурси за Украйна през зимата, в това число ускоряване на доставките на системи за противовъздушна отбрана и оборудване за ремонтиране на енергийната мрежа. 

В изявлението двамата лидери поемат ангажимента да държат Русия отговорна за "широко документираните жестокости и военни престъпления в Украйна, извършени както от нейните редовни въоръжени сили, така и от нейните проксита, в това число и наемнически структури", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В текста се казва още, че двамата президенти се ангажират да координират отговора на техните страни на предизвикателствата, идващи от Китай, по-специално по въпроса за спазване на човешките права, предаде Франс прес. В изявлението се отбелязва, че двете страни ще работят също така с Китай по важни глобални въпроси, като климатичните промени. САЩ и Китай призовават обаче за запазване на мира и стабилността в Тайванския пролив, се казва също в документа.

Байдън и Макрон приветстват куража на иранските протестиращи, които искат да получат правото да упражняват техните фундаментални човешки права и свободи, които Иран е заявила, че ще поддържа и които пренебрегва, се посочва още в изявлението, предаде Франс прес.

В изявлението двамата лидери заявяват своята решимост да гарантират, че Иран няма никога да разработи или да придобие ядрено оръжие, предаде Ройтерс.

Байдън и Макрон  също така осъждат севернокорейските балистични тестове, извършени тази година.

В текста двамата лидери признават, че е важно да има по-силна и по-способна европейска отбрана. Те също така потвърждават, че ядреният арсенал на НАТО  е нужен, за да се съхрани мира и да се възпира агресията срещу алианса.

САЩ и Франция се ангажират и да разширят перспективите за военно-техническо сътрудничество.

Двете страни се ангажират да работят за създаване на работна група между САЩ и ЕС във връзка с американския закон за намаляване на инфлацията, както и да укрепят партньорството си по въпроса за чистата енергия и климатичните промени, предаде Ройтерс. Те поемат ангажимента и да работят за синхронизиране на техните подходи в областта на зелената енергия, допълва Франс прес. Двамата лидери изтъкват, че техните страни се ангажират за развиването на диверсифицирани и силни вериги за доставки на критично важни минерали и че ще продължат да работят за диверсификация на доставките на природен газ в Европа, в това число и чрез американски.

Байдън заяви, че няма да се извинява заради това, че насърчава националното производството на продукция, която е от съществено значение. Той обаче добави, че един закон с широк обхват често пъти изисква внасянето на леки промени, за да се разрешат непредвидени последици. Франция се опасява, че правителственото субсидиране на американските производители би наклонило игралното поле в бизнеса в ущърб на европейските.

"Ще продължим да създаваме работни места в САЩ, но това няма да става в ущърб на Европа", заяви още Байдън на пресконференцията.

А Макрон каза, че Европа трябва да върви по-бързо и по-силно напред, за да има същата индустриална амбиция като Вашингтон, предаде Франс прес. Той добави, че с Байдън са се договорили да синхронизират наново подходите си и дневния си ред с цел инвестиране в критични нововъзникващи индустрии, като полупроводници, батерии и водород, допълва Ройтерс.

По-рано днес в началото на срещата в Белия дом двамата лидери направиха изказвания, с които потвърдиха партньорството между двете страни.

Макрон бе посрещнат с тържествена церемония, на която военен оркестър изсвири френския химн, а после имаше и оръдейни салюти. Той бе придружаван в Белия дом от съпругата си Брижит, която имаше отделна програма с първата дама на САЩ  - Джил Байдън.

По-късно днес Байдън ще даде банкет в чест на Макрон.