България ще предостави на Украйна леко стрелково оръжие и някои боеприпаси.

Това каза служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов пред журналисти, цитиран от БТА.

Парламентът прие решение за предоставяне на военната помощ на 3 ноември, но от правителството се чакаше да каже каква конкретно ще е тя. Още тогава обаче министърът на отбраната в служебното правителство Димитър Стоянов обяви, че тежко въоръжение, искано от Украйна, не можем да предоставим, защото България така щяла да загуби конкретни способности, които нямало да може да бъдат толкова бързо възстановени.

Министърът на отбраната е предоставил списък какви са възможностите на Българската армия. Този списък съвсем скоро ще излезе, уточни днес Никола Стоянов.

"Според възможностите на армията ние ще окажем помощ на Украйна, както решиха депутатите“, коментира още икономическият министър.

Той изтъкна, че помощта, която ще даде България на Украйна, няма по никакъв начин да засегне боеспособността на Българската армия.

"Това, с което помагаме, е това, с което можем да си позволим да помогнем в момента", заключи Стоянов.

Министърът беше на церемонията по откриването на нов логистичен център в Божурище на българската транспортно-логистична компания "Транспрес" за превоз за палетни пратки у нас, в който са инвестирани 16 млн. лева.