Няколко дни след експлозията в украинското посолство в Мадрид, украинските посолства и консулства в шест страни получиха окървавени пакети с животински очи. Това съобщи говорителят на Министерството на външните работи на Украйна Олег Николенко в профила си във фейсбук.

„Украинските посолства и консулства продължават да получават заплахи. След терористичната атака в Испания посолствата в Унгария, Холандия, Полша, Хърватия, Италия, генералните консулства в Неапол и Краков и консулството в Бърно получиха кървави пакети.

Пратките съдържаха очи на животни. Самите пакети бяха напоени с течност с характерен цвят и имаха съответна миризма “, написа Николенко.

По думите му в момента украинските власти изучават значението на това съобщение.

Освен това входът на апартамента на посланика на Украйна във Ватикана е бил поруган от вандали, а посолството на Украйна в Казахстан е получило сигнал, че е минирано, който не е бил потвърден след проверка.

Посолството на Украйна в САЩ е получило писмо с фотокопие на статия, която критикува Украйна. Както повечето други пликове, това писмо е пристигнало едновременно с останалите от територията на една европейска държава.

„Имаме основание да смятаме, че се провежда добре планирана кампания на терор и сплашване на украинските посолства и консулства. Неспособни да спрат Украйна на дипломатическия фронт, те се опитват да ни сплашат.

Веднага обаче мога да кажа, че тези опити са напразни. Ще продължим да работим ефективно за победата на Украйна“, коментира външният министър Дмитро Кулеба, цитиран от сайта НВ.

Според изданието Украйна вече си сътрудничи с правоприлагащите органи в ред страни за разследване на всички случаи на заплахи, идентифициране на замесените и изправянето им пред правосъдието. Във всички украински посолства и консулства са въведени засилени мерки за сигурност.