Двадесет лидери на държави, опозиции и европейски институции от дясноцентристката Европейска народна партия се събират днес и утре в Атина на закрита за публиката мозъчна атака в подготовка за серия национални избори догодина и за изборите за Европейски парламент през 2024 г.

Партията, която представлява умерената европейска десница, обяви събитието с кратко съобщение на уебсайта си. Според него лидерите, сред които ще бъде и председателят на ГЕРБ Бойко Борисов, ще се занимават с "бъдещето на партията и предизвикателствата пред ЕС".

Инициативата за срещата е на председателя на ЕНП Манфред Вебер, каза пред Клуб Z запознат с темата източник, пожелал анонимност. Вебер ще води заседанията, на които освен предстоящите догодина избори в Гърция, Испания, Полша и Финландия и европейският вот през 2024 г.,  ще се обсъждат и икономическото управление на Европа, отбраната и сигурността, политически и институционални въпроси.

ЕНП беше най-голямата европейска партия - и като представителство в Европейския парламент, и като дял от държавните и правителствените ръководители в ЕС, но тя постепенно изгуби значителна част от влиянието си в серията кризи, започнали след фалита на "Лиймън брадърс" през 2008 г.

Днес, макар все още с най-много депутати в ЕП и макар да държи постове като председателите на Европейската комисия и Европейския парламент, ЕНП е далече от предишната си относителна тежест. Тя не присъства в правителствата на двете най-големи държави - Германия и Франция - а в Италия е младши коалиционен партньор. В ЕП е принудена да търси компромиси с леви, либерали и зелени. Последните две групи бяха главните печеливши от нейното отстъпление на европейските избори през 2019 г.

Борисов съобщи за участието си в срещата в профила си във Фейсбук: 

В Атина той ще бъде в компанията на Урсула фон дер Лайен, председателка на Европейската комисия, Роберта Мецола, председателка на Европейския парламент и на стари приятели от премиерските му години като италианския външен министър Антонио Таяни, бившия председател на Европейския съвет, поляка Доналд Туск и хърватския премиер Андрей Пленкович.

Освен домакина на срещата, гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, в нея ще участват президентите на Румъния и Кипър Клаус Йоханис и Никос Анастасиадис, министър-председателят на Словакия Едуард Хегер и австрийският канцлер Карл Нехамер.