Русия е готова да се изтегли от окупираната от нея Запорожка АЕЦ в Украйна, пише руският опозиционен сайт "Медуза", позовавайки се на свои източници в държавното ръководство. В замяна обаче Москва ще иска непрекъснат транзит на руски суров петрол през територията на Украйна към Европа, пише изданието.

Вечерта на 1 декември Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи, че руските войски изтеглят отделни части от анексираната част на Запорожка област - и също така се подготвят за евакуация на служители от местните окупационни администрации.

Източник на "Медуза", близък до Кремъл, както и събеседник, близък до руското правителство, твърдят, че Русия "не планира" напълно да напусне Запорожка област. Според тези източници обаче Москва е готова да се оттегли от Запорожката атомна електроцентрала, която руските войски завзеха в началото на войната. Според плана на Кремъл атомната електроцентрала може да бъде прехвърлена или на Киев, или на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

Преди това руските власти публично отхвърлиха възможността за изтегляне на войските от Запорожката атомна електроцентрала. На 5 октомври 2022 г. Владимир Путин подписа указ за прехвърлянето на станцията в собственост на Русия и създаването на федералното предприятие "Запорожка АЕЦ".

В същото време МААЕ продължава да се застъпва за създаването на зона за сигурност около атомната електроцентрала и води преговори за това и с двете страни. На 2 декември ръководителят на организацията Рафаел Гроси каза, че решение, което ще гарантира безопасността на станцията, "може да бъде намерено преди края на годината".

Украинските власти  подчертаха, че възнамеряват да върнат атомната електроцентрала под собствен контрол. На 28 ноември ръководителят на "Укренерго" Володимир Кудрицки каза, че поради масираните ракетни удари, които руските войски са нанесли по енергийни съоръжения в Украйна от началото на октомври, всички големи топлоелектрически централи и водноелектрически централи са били повредени. Няколко дни по-рано Кудрицки посочи, че ако Запорожката атомна електроцентрала се върне под контрола на Украйна и „заработи пълноценно“, ще има „много голяма вероятност“ да се реши проблемът с недостига на енергия в страната . Преди началото на войната атомните електроцентрали произвеждаха около 25% от цялата електроенергия в Украйна.

Според източници на "Медуза", близки до Кремъл и руското правителство, в замяна на изтеглянето на войските от атомната електроцентрала руските власти очакват да получат гаранции за непрекъснатия транзит на петрол и газ през Украйна. Събеседниците на "Медуза" твърдят, че Кремъл и правителството „са готови да сключат сделка“.

„Добивът и продажбата (на петрол и газ) са много важни за руския бюджет“, е казал източникът на "Медуза", близък до Кремъл. Прессекретарят на президента Дмитрий Песков в кореспонденция с "Медуза" е отхвърлил възможността за подобна „сделка“ за Запорожката АЕЦ.

Южният клон на тръбопровода "Дружба" минава през Украйна. През него руският петрол стига до Унгария, Словакия, Чехия и Полша. "Дружба" осигурява около една трета от всички руски петролни доставки за Европа.

Украинският участък на "Дружба" е собственост на "Укртранснафта", която събира от Русия такси за транзита на петрол и също има техническа възможност да го спре. От средата на ноември доставките по тръбопровода са с прекъсвания поради ракетни удари. В същото време от 5 декември "Дружба" ще стане основният път за транспортиране на руски петрол към Европа, тъй като ще влезе в сила европейското ембарго върху доставките на петрол от Русия по вода.