„Демократична България” ще внесе в парламента пакет от законови предложения - държавата да поеме оперативния контрол над „Лукойл” за срок от шест месеца.

„Готови сме със законодателство, което позволява българското правителство, при необходимост и при много внимателно подбрани условия, да поеме оперативния контрол върху рафинерията „Лукойл Нефтохим Бургас”, каза Христо Иванов.

Иванов каза пред медии в НС, че въпрос за решение, което е ново за българската правна система.

Ивайло Мирчев припомни, че България има дерогация и възможност да внася руски петрол.

„Рафинерията „Лукойл" в Бургас е част от стратегическите обекти за националната сигурност на страната и от тази гледна точка ние сме длъжни да се погрижим за нея, така че тя да не наруши енергийната сигурност на страната. Поради тази причина ще има опция държавата да поеме оперативния контрол”, каза Мирчев.

По думите му така ще бъде постигната главната цел - петролът, внасян от Русия да бъде насочен към вътрешния пазар. Това ще се отрази на цените за българските потребители.

„В никакъв случай не става дума за национализация”, категоричен бе Мирчев.

Любопитно е, че по-рано през деня и от ДПС заявиха, че обмислят предложение държавата да контролира рафинерията, ако има нужда от това. Според заместник-председателя на ДПС Йордан Цонев идеята им е дошла, след като италианското правителство е поело управлението на "Лукойл" на Ботуша, за да обслужва стратегическите интереси на страната.

Точно днес бе съобщено, че правителството на  Джорджа Мелони направи точно това с огромната рафинерия на о. Сицилия.