Първата фаза на Световното приключи с третите мачове в група G, в която Швейцария спечели интригуващ мач с два обрата срещу Сърбия - 3:2. А Камерун записа престижна победа над Бразилия - 1:0.

Така “селесао” ще играе с Южна Корея на осминафинал като победител в карето, а швейцарците заеха второто място и ще спорят с Португалия.

Само победа вършеше работа на сърбите, но предвид неочакваната развръзка в другата среща и тя нямаше да им стигне.

В крайна сметка Бразилия остана с 6 т., Швейцария - също с толкова, но по-лоша голова разлика, Камерун - 4, и Сърбия - 1. Западните ни съседи не успяха на втори пореден Мондиал да излязат от групата, като преди 4 г. в Русия поне записаха победа.

Сърбия - Швейцария 2:3

Този мач бе повторение на сблъсъка от Мондиал 2018, като и тогава спечелиха алпийците - 2:1. Но повече се помнят провокациите на Джердан Шакири и Гранит Джака съм сърби - в радостта си не имитираха двуглав албански орел.

И сега се стигна до пререкания между капитана и опонентите му.

Швейцария стартира силно и след едва 30 секунди от началото на срещата можеше да поведе в резултата.

Тимът нанесе своя първи удар в 20-ата минута. Рикардо Родригес проби отляво и центрира към далечната греда, където Страхиня Павлович не се намеси добре. Топката стигна в Джибрил Соу, който подаде за Джердан Шакири, а той с плътен удар матира Милинкович-Савич - 1:0.

Сърбия успя да изравни в 26-ата минута, когато капитанът Душан Тадич подаде в наказателното поле, където Мануел Аканджи изпусна Александър Митрович, който засече топката с глава и я прати в мрежата на Кобел.

В 35-ата минута Душан Влахович с отличен диагонален изстрел направи обрата пълен и Сърбия вече имаше аванс от 2:1.

Швейцарците съумяха да изравнят бързо - в 44-ата Бреел Емболо направи 2:2, след като бе оставен непокрит в наказателното поле.

След подновяването на играта тимът на Мурат Якин показа, че разполага с по-голяма класа. В 48-ата минута Шакири центрира в наказателното поле, а там Рубен Варгас отклони технично с пета към точката за дузпа, където Фройлер прониза Милинкович-Савич. Изключителен гол!

До края Сърбия се опита, но единствено в края получи възможности на статични положения. Швейцария контролираше играта и заслужено продължава напред.

Камерун - Бразилия 1:0

Латиноамериканците излязоха с втория състав, но въпреки това имаха преимущество, като пропуснаха куп положения.

Въпреки това гол падна в тяхната врата - Винсент Абубакар отбеляза в добавеното време, а след това получи втори жълт и червен картон, тъй като свали фланелката си.