"Ако хората, търсещи убежище искат да се възползват от всички права, които имат по закона за убежището и бежанците, те трябва да изпълняват всички изисквания, които той има към тях. Санкциите за образование у нас за бежанците трябва да бъдат затегнати много сериозно".

Това каза вицепремиерът Меглена Кунева, предаде БГНЕС. Кунева коментира, че няма как бежанците да не се интегрират, а образованието у нас е задължително.

Тя обясни, че в момента центровете за бежанци са запълнени на 61%, което представлява малко под 7000 души. 

Кунева каза още, че във вторник ще внесе в МС координационен план за охрана на границата, направен от няколко институции. 

Виепремиерът заяви, че България може да отправи сигнал към света, че е сигурна държава. Тя изрази надежда усилията по охраната на границата с Турция, където бежанският наплив е увеличен двойно за година, да бъдат отбелязани в мониторинговия доклад по Механизма за сътрудничество и проверка на Европейската комисия.

"Не може България да бъде оставена извън Шенген, когато става дума за сигурност", коментира тя и отново настоя процедурата за влизане в Шенген да бъде разграничена от механизма.