Докато основната реакция на властта в лицето на президента и министрите от служебното правителство, е възмущение и нещо като заплахи към Нидерландия и по-конкретно към премиера Рюте, анализаторите имат по-балансирана оценка за отрязването на страната ни да бъде приета в Шенген.

Ето някои реакции и оценки на значението на това решение.

"Белият кон умря"

"Преодоляването на липсата на политическа воля за справяне с този проблем - това е всъщност управленския тест и няма да го вземем, ако продължим да ходим от избори на избори, за да се върне някой на бял кон. Белият кон умря." Това посочва политологът Даниел Смилов.

Ето и цялото му мнение:

България има две основни политически задачи, зад които в страната стоят солидни мнозинства. Едното е мнозинството за удържане европейския избор - другото е мнозинството срещу корупцията на модела на управление "Борисов". Проблемът е, че тези мнозинства не съвпадат: в двете едновременно не присъстват всички основни партии. (ПП и ДБ са сечението на двете мнозинства и затова е натискът някоя от тях да се присъедини, за да има правителство в този парламент.)

Позицията на Нидерландия за Шенген ясно показва защо в страната не може да има "евроатлантическо" мнозинство на принципа: "временно забравяме за корупцията, скандалите и си затваряме очите за съдебната система и главния прокурор". С този подход едната задача пред страната - интегрирането ни в ЕС чрез Шенген и най-вече еврозоната - няма да се случи.

Другият подход - на президента Радев, който се състои в громене на ЕС и Марк Рюте като несолидарни с България, като същевременно продължава чуденето как да купуваме руски газ, ядрено гориво, да даваме концесии на Лукойл, и да отбиваме номера с пращането на оръжие за Украйна - е още по-неудачен. С този подход най-вероятно и двете задачи няма да получат адекватно решение.

Та време е за истински политически дебат между основните партии: не да се мимикрира някаква "правна реформа", а наистина до две години България да е в Шенген и еврозоната с реални мерки за укрепване на върховенството на закона. Преодоляването на липсата на политическа воля за справяне с този проблем - това е всъщност управленския тест и няма да го вземем, ако продължим да ходим от избори на избори, за да се върне някой на бял кон. Белият кон умря.

Къде беше подопечното правителство на Радев

"Радев е прав, че холандското вето е неоправдано. Въпросът е къде беше подопечното му правителство през последните месеци. За съжаление президентът и неговите производни са безотчетни - за разлика от едно редовно правителство, упълномощено от парламента", посочва анализаторът Димитър Бечев.

"Голяма руска победа"

"Най-голямата руска победа след избирането на Радев за президент през 2016 г." Това смята политологът Огнян Минчев.

Ето и цялата му позиция по въпроса:

Отвъд практическото значение на членството в Шенген, разделянето на България от Румъния и оставянето на София в самотна изолация от общото териториално пространство на Европа е най-голямата руска победа над България след избирането на Радев за президент през 2016 г. Това е оценка за целокупната българска политическа класа, която от две десетилетия работи за превръщането на България в пример за слаби и неефективни публични институции, уязвими на натиск - както от местните олигархични структури, така и от мощната руска стратегия за системно корумпиране на българския обществен живот. Опитите да останем извън Европа продължават. Днес те се наричат "дерогация" и "Лукойл"...

"Не е ли вярно, че не сме правова държава"

"Да се сърдим на Европа, че не ни допуска в Шенген е най-лошото послание. Да отидем в Евразия тогава? Това ли казваме? Не е ли вярно, че не сме правова държава? Не е ли вярно, че политическата система е корумпирана? Европа ли е виновна за това? И не е ли в наш интерес да се преборим с корупцията и да изградим правова държава? Ако е така, да не виним другите, а да си оправим държавата", написа бившият здравен министър в предишни служебни правителства на Радев Стойчо Кацаров.

"Путя ви чака с отворени обятия"

"Е, мили хора, искате в Шенген, а си избирате партии, които ритат бабички и други, които маат филии с мас.

Ами нема да одите у Шенген. Ето, Путя ви чака с отворени обятия. И вие всъщност, като гледам, едва ли имате нещо против", синтезира ситуацията Венци Мицов.