Иранските власти екзекутираха днес четирима души, обвинени в работа за израелската разузнавателна агенция Мосад, предаде Ройтерс, като се позова на държавната информационна агенция ИРНА.

Ислямската република от години обвинява Израел, че провежда тайни операции на нейна територия. Техеран наскоро обвини еврейската държава и западните разузнавателни служби, че подклаждат избухването на гражданска война в Иран, в който през последните седмици се организират най-големите антиправителствени протести от Ислямската революция през 1979 година.

Агенция ИРНА съобщи, че с решение на Върховния съд са били екзекутирани четирима души "за сътрудничество с разузнавателните служби на ционисткия режим и за отвличане".

Трима други са били осъдени с присъди между пет и десет години затвор за различни престъпления, сред които действия срещу националната сигурност, съучастничество в отвличане и незаконно притежание на оръжие, предаде новинарската агенция Мехр.

Агенция Тасним посочи, че обвиняемите са били осъдени през юни, преди началото на протестите, след съвместно разследване на министерството на разузнаването и Революционната гвардия.