Русия е ожънала пшеница за около 1 милиард долара в Украйна тази година, заяви НАСА, цитирана от ДПА.

Изследването, проведено от космическата агенция на САЩ заедно с няколко партньорски институции, се основава на сателитни снимки и моделиране.

Според НАСА в украинските територии, които не са под контрола на властите в Киев, са били ожънати около 5,8 милиона тона пшеница.

Иначе тази година в Украйна са били ожънати общо приблизително 26,6 тона пшеница - значително повече от прогнозното количество. 22 процента от реколтата е прибрана в райони, които са под руски контрол, най-вече в източната част на страната.

Макар тазгодишният добив да е по-малък от рекордните 33 милиона тона, регистрирани миналата година, той все пак е близо до средното равнище през последните пет години от 27,9 милиона тона.

"Зърненият коридор"

В рамките на "зърнената инициатива" от украинските пристанища са изнесени над 13 милиона тона селскостопански продукти, съобщи днес и министерството на националната отбрана на Турция, цитирано от Анадолската агенция.

По данни на министерството от подписването на споразумението за износ на зърно от украинските пристанища са отплавали 524 сухотоварни кораба със селскостопанска продукция.

Количеството пшеница, царевица, ечемик и други селскостопански продукти, изнесени през зърнения коридор, надхвърля 13 милиона тона, уточни министерството на отбраната.

На 22 юли турският президент Реджеп Тайип Ердоган и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш подписаха в Истанбул споразумение за безопасно транспортиране на зърно от украинските пристанища.

Документът беше подписан от представители на Украйна, Русия, ООН и Турция.

БТА