Уважаеми суверенчо,

Най-прекрасно суверенченце,

Достопочтений, легендарний и неунищожимий Ганьо,

Не влизаш в Шенген. И догодина на лято, като се юрнеш отново към Гърция на море, пак ще висиш в километрични опашки по границата. Няма да влизаш като у дома си, както се случва по белия шенгенски свят.

Докато висиш в колата, барабаниш нервно по волана, опитваш се да успокоиш жената и децата и чакаш да ти огледат паспорта, скъпи Ганьо, си задай следния въпрос - що стана така? Аз ли съм най-тъмния балкански субект, че не ме пускат в Шенген?

Не, Ганьо, не си най-тъмния балкански субект. Има някои други, по-тъмни балкански субекти, дето дори в ЕС не ги пускат. Ти все пак в ЕС влезе.

Обаче като влезе ти направиха компромис, срещу който ти, Ганьо,  пое определени ангажименти. Всъщност един ангажимент - да си оправиш правосъдната система и поне един-двама корумпирани политици от държавните върхове да влязат в затвора.

Тези ангажименти все още не си изпълнил. Корумпираните политици не са в затвора, а са на първия ред в парламента. По твоята суверенна воля, неуважаеми Ганьо.

Вече 15 години ти, Ганьо, си правиш оглушки за съдебната реформа. 15 години даваш властта на партии, които ламтят за европейските пари, но нехаят за европейските правила. 15 години политиците, които говорят за върховенство на закона по европейски образец, за теб са просто еврогейове, умнокрасиви жълтопаветници.

Не слушай онези, които ти обясняват, че няма пряка връзка между съдебната реформа и Шенген. Напротив, връзката е съвсем пряка. Това, че технически сме готови за Шенген не означава нищо, след като с тази техника боравят безнаказани корумпета от най-високо ниво.

Вярно е, Ганьо, голям тарикат си по принцип. Набута се в ЕС, без да отговаряш напълно на критериите. Ашколсун! Аферим! Машала!

Ама чак толкова голям тарикат не си. А и тия в Западна Европа не са чак толкова смотани и наивни, колкото ги мислиш. Вече имат доста опит с тъмни балкански субекти, всичките номера ги научиха и не се хващат толкова лесно на тях.

Вярно, вътрешната политика в страни от Западна Европа също има значение в случая. Обаче ти, Ганьо, толкова много поводи им даваш да те отрежат, че те просто няма как да ги пропуснат. Българският Меси, известен още като М’Баце, години наред дава на западните политици перфектни пасове, които те отиграват с лекота.

За ЕС ти направиха компромис. За Шенген, очевидно, компромис няма да има. Това е положението.

Помниш ли, Ганьо, че имаше време, когато ти беше по-напред с евроинтеграцията от Румъния? Да, така беше в края на 90-те години на XX в. и в началото на новия век.

И защо беше така? Много просто. Защото на тогавашните проевропейски политици, в лицето на ОДС, ти беше дал 137 мандата в парламента. И в президентството беше инсталирал проевропейски политик.

Сега, Ганьо, проевропейските политици, в лицето на "Продължаваме промяната" и "Демократична България" имат само 73 мандата в парламента. А в президентството се мъдри мурзилка. Признай си, Ганьо, ти сам няма да се пуснеш в Шенген при това положение.

Преди четвърт век ти, Ганьо, се биеше с юмрук в косматите гърди, крещеше "Булгар, булгар" и ругаеше власите, че те давят в Дунава. Само че от тогава досега в Румъния няколко висши корумпирани политици бяха осъдени.

Докато тук, в милата ни Ганьовина, ако по някаква случайност се предприемат действия срещу политически субект със съмнителна репутация, то накрая този субект се оказва мъченик на демокрацията. И вместо държавата да осъди него - той осъжда нея.

"Няма европейска солидарност", оплаква се мурзилката на "Дондуков" 2. Напротив, точно това е европейската солидарност - да направиш така, че всички държави в Европа да са европейски. А не да правиш непрекъснато компромиси на евразийски Ганьовци.

"Няма причина да не ни пуснат в Шенген", възкликна главният прокурор. Напротив, има много причини и Ганьо Гешев е тяхното олицетворение.

С отказа да ни пусне в Шенген Европа всъщност подкрепя онези българи, които искат България да е истинска европейска държава. Тези българи са малцинство и винаги са били малцинство. И всяка подкрепа им е добре дошла.

Сега тия, заради които ти не влезе в Шенген, пак те заглавичкват с пропаганда. "За какво ни е тоя Шенген", казват някой. Други пък твърдят, че не влизаме в Шенген заради протестите срещу ГЕРБ и ДПС и последвалата политическа криза.

Защо тогава не ни приеха в Шенген в предишните 10 години, когато имахме непоклатима политическа стабилност? Генерална стабилност, така да се каже. Нали и тогава уж бяхме технически готови?

Същата тази стабилност, която на финалната права за Шенген се занимаваше не с друго, а с връщането на хартиената бюлетина. Същата тази хартиена бюлетина, която я крепеше във властта толкова дълго време.

Сега онези, заради които не влизаме в Шенген, искат национално обединение. Проблемът да се обедини с решението - нищо няма да стане така. Решението трябва да измести проблема. Разбра ли, Ганьо?

Точно заради тази така дълго продължила стабилност не влизаш в Шенген. А тези, които протестират срещу стабилността и отказват и досега да се колаборират с нея всъщност това искат - България да стане достойна за Шенген.

Защото това е най-важното. Не самото влизане. Най-големият келепир, Ганьо, е да живееш в истинска европейска държава. Крайно време е да го разбереш.

Докато не го разбереш - за теб Шенген няма! Няма и да има!