Близо 2500 тюлена са открити мъртви по бреговете на Каспийско море в южната част на Русия, съобщи Асошиейтед прес, като се позовава на официални представители.

Властите в Република Дагестан казаха, че не е известно какво е причинило смъртта на животните, но по всяка вероятност те са починали от естествена смърт.

Първоначално регионалните власти съобщиха в събота, че 700 мъртви тюлена са били открити на брега, но по-късно стана ясно, че бройката им е далеч по-голяма - близо 2500. Заур Гапизов, ръководител на Каспийския център за опазване на околната среда, излезе с официално съобщение, според което най-вероятно тюлените са починали преди две седмици и добави, че няма следи да са станали жертва на бракониери.

Експерти от федералната служба по рибарство и прокурори събират данни за лабораторни изследвания и бе съобщено, че на пръв поглед няма данни за замърсяване на околната среда.

Няколко предишни случая на масово измиране на тюлени бяха обяснени с естествени причини.

Данните за броя на тюлените в Каспийско море варират в широки граници. Според федералната служба общият брой на капсийските тюлени е 270 000-300 000, а според центъра на Гапизов те са 70 000 екземпляра.