Кандидат-премиерът на ГЕРБ е проф. д-р Николай Габровски, неврохирург от "Пирогов".

Това стана ясно днес, когато президентът Румен Радев връчи на партията първия мандат за съставяне на правителство.

"За мен е въпрос на чест България да има работещо правителство. Ще положа усилия да има кабинет, който да е по-далеч от политическото говорене и по близо до експертния кабинет", каза Габровски.

И допълни, че за съжаление в момента страната е на кръстопътя на множество кризи - икономическа, социална, "има сериозен мигрантски натиск, който даде своите свидни жертви, продължаваща втора година политическа криза".

"Като първа политическа сила вашата отговорност за съставяне на правителство е най-голяма. Силно се надявам допълнителното време, което отпуснах за консултации да е спомогнало за намиране на удачна формула за съставяне на кабинет, а също и за търсене на достатъчно политическа подкрепа в парламента", каза президентът Румен Радев.

В президентството, заедно с Габровски, дойдоха заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев и лидерът на парламентарната група Десислава Атанасова. По Конституция ГЕРБ ще има една седмица, за да направи правителство или да върне мандата.

"Политическото говорене не води до нищо, както и политическите страсти. Ще разчитаме повече на професионализъм, на хора, които са отдалечени от партийните структури, които са известни със своята експертиза в различните области.

Няма избрани още хора. Ще търсим подкрепа от абсолютно всички, идеята е цялостна промяна на политическия тон, да се премине от една видима за всички неефективна конфронтация към диалог и общи допирни точки.

Това заяви след връчването на първия проучвателен мандат проф. Николай Габровски.

Според него той е избран като личност, която е консенсусна, професионална, еднакво отдалечена от всички партии, имаща добър диалог с всички.

Според проф. Николай Габровски, ако България влезе в нови предсрочни избори през март, ще изгубим време и пари, както и авторитет.

"Свикнал съм да работя в екип в тежки условия, такава е професията ми", добави той.

Проф. Николай Габровски изрази оптимизъм за съставяне на редовен кабинет, отбеляза, че предстои много работа. Той коментира, че ГЕРБ ще се опита да разплете възела на българската политика.

"През последните години съм получавал много покани за 2 неща - едното е да работя в чужбина, другото е да вляза в политиката, винаги досега съм отказвал.

В момента България е на кръстопът на твърде много кризи - социална, икономическа, енергийна, има сериозен мигрантски натиск и една от водещите причини за всичко това е политическата криза. Това нещо трябва да спре по някакъв начин", допълни проф. Николай Габровски.

От "Продължаваме промяната", "Демократична България" и БСП заявиха, че няма да подкрепят правителство с мандат на ГЕРБ.

Преди няколко дни от ГЕРБ изпратиха на парламентарните партии управленската си програма, около която ще търсят обединение. И обявиха, че дори да няма шанс правителството да мине, те ще предложат проект за кабинет.