САЩ ще възпрепятстват доставките на иранско оръжие за Русия. Това обяви в интервю за "Блумбърг" специалният пратеник на САЩ за Иран Робърт Мали, цитиран от руската версия на "Свободна Европа".

Америка няма да възобнови прекъснатите преговори с ислямската република, тъй като по думите на Мали Иран не се интересува от ядрената сделка. Вашингтон ще подкрепя и иранските протести.

"Точно сега можем да променим ситуацията, като се опитаме да сдържим и прекъснем доставките на оръжия за Русия, както и да се опитаме да подкрепим исканията на иранския народ", каза дипломатът.

Американецът обеща, че САЩ ще положат усилия за "дерайлиране, предотвратяване, забавяне и санкциониране" на иранските оръжейни доставки за Москва.

Официално Москва и Техеран отричат ​​Иран да е доставял оръжия на Русия за войната в Украйна. Ислямската република обаче призна, че е доставяла на Русия дронове преди началото на войната. В Украйна са използвани дронове-камикадзета "Шахед-131" и "Шахед-136", наричани в Русия "Геран-1" и "Геран-2", както и многоцелеви дронове "Мохаджер-6". Освен това, както "Вашингтон пост" съобщи през ноември, Москва е постигнала споразумение с Техеран за производството на ирански бойни безпилотни летателни апарати в Русия.