Русия поискала Израел да не се намесва или възпрепятства усилията ѝ да прехвърли отбранително оборудване от Сирия в Украйна, обяви "Times of Israel", цитирайки запознат с разговорите израелски източник.

Медията припомня, че Израел и Русия отдавна координират действията си в сирийското въздушно пространство, за да избегнат всякакви сблъсъци, но връзките са се обтегнали след началото на руската инвазия в Украйна. Израел е нанесал стотици удари в Сирия, целящи да попречат на Иран да установи военна база на територията на страната и да спре доставките на модерни оръжия за ливанската терористична група "Хизбула", която е прокси на ислямската република.

Междувременно Москва предостави хиляди войници и военна техника на своя съюзник Сирия в борбата му в тежката гражданска война. През октомври "Ню Йорк Таймс" съобщи, че Русия свива силите си в близкоизточната страна заради загубите във войната в Украйна, като включително изтегля системите си за противовъздушна отбрана С-300, които бяха основна заплаха за операциите на израелските ВВС в региона.

Израел предоставя хуманитарна помощ на Украйна, но отказва да осигури оръжия. Една от основните причини за тази политика изглежда е стратегическата нужда на Израел да запази съглашението с Русия за операциите в Сирия.

Въпреки това Йерусалим напоследък изглежда се доближава до решението да достави отбранително оборудване, след като стана ясно, че Иран снабдява Кремъл с дронове.

Не е ясно дали предполагаемият бъдещ министър-председател на Израел Бенямин Нетаняху ще промени курса във войната.

Руското посолство не е отговорило на искането за коментар.