Алексей Кудрин, дългогодишен съюзник на руския президент Владимир Путин, обяви в понеделник, че ще се присъедини към технологичния гигант "Яндекс", за да го съветва относно корпоративното развитие, докато компанията предприема мащабна промяна на управлението и собствеността.

Регистрираната в Нидерландия холдингова компания на "Яндекс" заяви миналия месец, че планира да се откаже от собствеността и контрола върху по-голямата част от "Яндекс груп". Този ход вероятно ще доведе до засилване на влиянието на Кремъл върху основните интернет услуги на Русия.

От началото на руската инвазия в Украйна "Яндекс", който често е наричан "руския Google", се бори с вътрешния натиск от една страна и западните си инвеститори от друга, предизвиквайки спекулации за своето бъдеще.

Кудрин, който подаде оставка като ръководител на Сметната палата на Русия миналата седмица, изтъкна, че е приел предложението на "Яндекс" да развие корпоративната структура на новата холдингова компания, заедно със съществуващия мениджърски екип.

"Това ще осигури дългосрочно и устойчиво развитие на компанията на всички пазари, включително международните", написа Кудрин в своя канал в "Телеграм". "Една от основните задачи е да помогнем за запазването на уникалната управленска и технологична култура на "Яндекс", така че тя да остане независима и най-добрата IT компания в Русия, където желаят да работят най-талантливите хора", добави той.