Над половин милион лева е събраната сума в резултат на инициативата на издателя Манол Пейков "Генератори за Украйна". Кампанията започна на 26 ноември, провокирана от зачестилите спирания на ток в Украйна след руски удари. Парите ще отидат за купуване на генератори, които в момента са безкрайно нужни на украинските болници, училища, домове, офиси, бомбоубежища, армейски части.

"Скъпи приятели, апел

Както добре ви е известно, Русия продължава преднамерено и масирано да обстрелва ключови електростанции и електросъоръжения в Украйна.

Въпреки непрекъснатите усилия на украинските власти за възстановяване на захранването, голяма част от Украйна тъне в студ и мрак (картата по-долу е взета от Sky News).

Многобройни граждански сдружения полагат непрестанни усилия да създават условия за що-годе нормално съществуване на украинските хора. Във всеки квартал на повечето градове са създадени граждански пунктове, снабдени с бензинови генератори за електричество – за зареждане на компютри, радиостанции, мобилни телефони и всевъзможни други електрически уреди.

Въпреки огромният брой дарения, пристигащи от цял свят, нуждата от генератори е постоянна и повсеместна", написа Пейков на 26 ноември.

Точната събрана сума, към 12 часа на 5 декември, когато приключва кампанията, за генератори за последните осем дни и половина (кампанията стартира на 26 ноември вечерта) е 534 710 лева и 77 стотинки (петстотин трийсет и една хиляди двеста и десет лева и седемдесет и седем стотинки).

С тях вече са платени 118 генератора (между 2 и 100 кВт) на стойност 347 322 лева и 45 ст.

С останалите 187 388 лева и 26 стотинки ще се купуват тепърва още.