"Напоследък наблюдаваме засилване на антисемитизма, ксенофобията и расизма. Налице е трайна тенденция за засилване дискриминацита на база пол, полова ориентация и др."

Това каза Иван Гешев по време на приветствието си на конференция под надслов „Стоп на речта на омразата“ (Stop Hate Speech). 

"Преди действията са думите. И холокостът, и всички зверства в световната история са започнали с нещо, което изглежда на пръв поглед безобидно. България е показала и продължава да показва, че е положителен модел на толерантност и взаимно уважение между хората", каза още Гешев, като направи препратки към спасяването на българските евреи през Втората световна война.

Прокуратурата на Република България и Европейската еврейска асоциация са домакини на събитието, а главният прокурор специално подчерта, че в България поставяме началото на една европейска инициатива за борба с речта на омразата.

Както и че на мястото има духовници от 4 вероизповедания - православни, католическия нунций, мюсюлмани и разбира се, юдейско вероизповедание.

"Лошото е по-лесно - трудното е да бъдеш добър", каза Гешев.

И напомни, че на метри от конференцията (която е в хотел „Балкан“) съжителстват синагога, джамия, православен храм и католическа катедрала.

"Нека помним, че в началото е словото. И злото започва с реч на омразата", каза още той.

Събитието уважи изключително пъстра гама от гости - вицепрезидентът Илияна Йотова, министър Крум Зарков, депутати като правоното острие на ГЕРБ Радомир Чолаков, множество посланици, прокурори от чужбина, върховни съдии, членове на ВСС и различни шефове от прокуратурата.

"Холокостът, уважаеми гости, не е започнал с газовите камери, а с омразните речи срещу едно общество", каза Илияна Йотова.

Видеопослание до форума изпрати председателят на ЕНП Манфред Вебер. Бе прочетено и обръщение от партиарх Неофит. 

"Ще търсим как с юридически средства да ограничим престъпленията от омраза, които са ежедневие", обобщи целта на форума Сийка Милева - говорител на главния прокурор.

Цялото събитие може да бъде наблюдавано на живо тук: