Атака с малки материални поражения, но с голям психологически ефект - Украйна показа на Русия, че може да я удря прецизно в дълбокия тил, независимо, че не разполага с нейните стратегически средства за това.

Дронове, за които се предполага, че са украински, атакуваха рано във вторник, 6 декември, обекти в Западна Русия в очевиден отговор на нейна поредна атака с крилати ракети по украинската инфраструктура в понеделник, предадоха местните руски власти и руски и украински медии.

Безпилотник е атакувал летище в западния руски град Курск, областен център на около 120 км източно от украинската граница, и е предизвикал пожар в петролен резервоар, съобщиха местните власти. 

В Брянска област най-малко два дрона са се взривили близо до два празни петтонни резервоара за дизелово гориво в промишлено предприятие на 80 километра от украинската граница, пише руският Телеграм канал База. Той припомня, че на 30 ноември в същото предприятие са се запалили три резервоара след нападение с дронове.

“Няма пострадали. Пожарът се локализира. Всички спецслужби работят на място”, съобщи в своя канал в Телеграм Роман Старовойт, губернатор на Курска област.

Кадри в социалните мрежи във вторник показват голям облак от гъст черен дим, очевидно - от подпаления резервоар, да се вие над Курск, областен град на около 120 километра източно от границата на Украйна. От 24 февруари насам летището в Курск не приема самолети и от него няма полети, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Не се съобщава за пострадали от попаденията край Брянск, също областен град на северозапад от Курск, на почти същото разстояние от украинската граница.

От летища в Западна Русия излитат стратегически бомбардировачи Ту-95 и Ту-160, които обстрелват с крилати ракети и разрушават гражданската, предимно енергийна и водоснабдителна система на Украйна.

Това е новата руска стратегия, прилагана от командващия руските войски в Украйна ген. Сергей Суровикин, която цели да прекърши волята на украинците и да ги принуди да преговарят по условията на Москва.

Няма информация какъв е бил дронът, атакувал летището в Курск, но не е тайна, че от началото на войната украинските сили обстрелват обекти в Западна Русия в отговор на руската агресия. Киев и западните му съюзници определят тези обекти като легитимни цели.

Украинският информационен сайт НВ днес припомня, че в понеделник, 5 декември, “неизвестен летателен апарат” е паднал на пистата на летището “Енгелс-1” в  Саратовска област, а на летището Дягилево, близо да Рязан се е подпалил и взривил бензиновоз. Руското министерство на отбраната съобщи, че в резултат на инцидентите на двете военни летища са загинали трима руски военни и четирима са пострадали.  

Летището в Дягилево се намира на 460 километра от Украйна, а Енгелс-1 на 509 километра. 

Твърди се, че дроновете са били пуснати от украинска територия и че поне един от ударите е бил извършен от специални части близо до обстреляната база, които са помогнали за насочването на дроновете към целта, пише днес "Ню Йорк таймс", позовавайки се на високопоставен украински държавен служител, пожелал анонимност.

Руските “военкори” (военни кореспонденти - б.р.) днес са гневни в коментарите си, защото страната им не е успяла да предотврати вражеско проникване и нанасяне на удари в такава дълбочина, отбелязва в редовната си сводка вашингтонският Институт за изследване на войната(ISW). "Военкорите" обвиняват Украйна за атаките, докато Киев не поема отговорност. Според ISW гневът им надделява над възторга от поредната серия руски ракетни удари по украинската инфраструктура на 5 декември.

Руски и украински източници съобщиха на 5 декември, че ударите са били насочени към енергийни обекти в Киевска, Одеска, Виницка и Запорожка област. Украинският генерален щаб докладва, че е противовъздушната отбрана е свалила 60 от 70 ракети, изстреляни по страната. В резултат на нападението е бил повреден далекопровод в северната погранична Сумска област на Украйна.