Кадри, заснети на 3 октомври край оградата на българо-турската граница, показват как 19-годишният сириец Абдуллах ел Рюстум пада на земята, след като куршум преминава през ръката му и се забива в гърдите му. Той твърди, че е бил прострелян от български гранични служители, след като са заловили групата му да влиза незаконно в страната и са ги изтласкали обратно в Турция.

Това се казва в репортаж за ситуацията по българо-турската граница на Sky News. Британската медия е работила по случая съвместно с Lighthouse Reports, The Times, Le Monde, ARD Studio Wien, Domani и RFE/RL България (Свободна Европа). МВР отрича гранични полицаи да са прибягнали до стрелба тогава, като представя своя версия за възникнало напрежение с групата сирийци.

Това е първият случай, в който има документирано използвано огнестрелно оръжие срещу незаконни мигранти при охрана на външна граница на ЕС, се посочва във видеото. Видеото със стрелбата е любителско. Кадрите са били предоставени на нидерландска правозащитна организация от турски адвокат.

То беше излъчено в момент, в който се очаква решение за приемането на България в Шенген като няколко държави вече изразиха резервите си. Преди дни нидерландският премиер Марк Рюте обясни, че правителството му е взело решение страната му да не даде подкрепата си. Последва реакция от президента Румен Радев как Рюте "недопустимо внушава, че българската граница може да се премине срещу 50 евро" (такъв точен цитат обаче трудно се намира), както и масово възмущение от властите в София.

Пред камерата 19-годишният сириец разказва, че е бил прострелян от български гранични служители, след като са заловили групата му да влиза незаконно в страната. 

"Преминахме границата към 7 сутринта. Вървяхме 5-6 часа. След което бяхме арестувани от българската полиция. Бяха само мъже."

Граничните полицаи първо ги обискират, вземат телефони и пари, които намират в мигрантите и после ги връщат обратно с автомобили на границата като ги изтласкват към Турция. Според младежа напрежението възникнало, когато граничните служители започнали да претърсват някои от жените в групата, по "начин, който беше наистина неприличен". Сирийците започват да протестират, да хвърлят камъни, се казва във видеото.

„Появи се зелена кола с двама български офицери в нея. Тя дойде към нас и започнаха да стрелят във въздуха. Стреляха два пъти във въздуха и след това започнаха да стрелят точно пред нас на земята“, разказва. 

И добавя: „Начинът, по който беше стреляно по мен, беше директно и с намерение да бъда убит", твърди младежът.

Във видеото се казва, че след като е бил улучен Абдуллах е трябвало да претърпи три операции. Лявата му ръка ще остане парализирана.

В позиция, изпратена от Министерството на вътрешните работи до "Скай нюз", се посочва, че наши гранични полицаи са били на пост във въпросната вечер, но не са произвели изстрели.

Според МВР от видеото не става ясно от коя посока е изстрела. Във връзка с този инцидент е извършена проверка за установяване на фактическата истина, от която става ясно, че от българска страна не са произвеждани изстрели. Според обяснениетона министерството става дума за опит на 65 лица да преминат нелегално границата.

Имало агресивно поведение от страна на мигрантите, които са хвърляли камъни по колата им. Пострадал е полицай от Гранично управление "Средец", нанесени са и материални щети.

Според МВР тази агресия не е изолиран случай.

"От момента на встъпване в длъжност на служебния кабинет няма сигнали за сериозни инциденти, свързани с българската граница от страна на турската държава и Фронтекс.България пази границата на целия Европейски съюз, защото голяма част от опитващите се да влязат на наша територия се опитват да стигнат до страни от Западна и Централна Европа. Българските сили за сигурност, с помощта на Фротекс, всеки ден са на първа линия, за да защитят всички европейски граждани. Последните проверки на Европейската комисия у нас показват, че страната ни стриктно спазва Шенгенското законодателство. Това е посочено в два последователни доклада, се твърди в официалната позиция на МВР", предоставена на БНТ.

Ето и цялата позиция на МВР:

Правният режим на държавните граници на Република България се урежда с три вида нормативни актове - европейски, международни и вътрешни. Главна дирекция "Гранична полиция (ГДГП) стриктно спазва всички тях. ГДГП активно сътрудничи на Върховния комисарят за бежанците към ООН и Българския хелзинкски комитет на базата на подписания тристранен Меморандум за сътрудничество. От момента на встъпване в длъжност на служебния кабинет, няма сигнали за сериозни инциденти, свързани с българската граница от страна на турската държава и Фронтекс.

През периода 01.01-27.11.2022 г. са регистрирани опити на 153 460 лица да преминат през българо-турска граница, което е над 4 пъти увеличение в сравнение със същия период на 2021 г. (36 418). В последните два месеца се забелязва намаление на мигрантския натиск. Охрана на българската граница осъществяват съвместно сили на МВР, МО и Фронтекс.

Съгласно Спогодбата от 1967 година между Народна република България и Република Турция за предотвратяване и решаване на граничните инциденти и поддържане на държавните гранични знаци стрелба срещу съседна територия представлява граничен инцидент и всички български служители са инструктирани да не използват оръжие към съпределна турска територия.

Следва да се има предвид, че в последно време значително се увеличи агресията проявявана от граждани на трети страни срещу служители на ГДГП. Същите хвърлят камъни и запалими предмети през оградата срещу граничните полицаи, в резултат на което има ранени колеги, както и повредено имущество на ГДГП – служебни автомобили и постоянни постове за охрана на държавната граница. В последните месеци двама служители на МВР загубиха живота си при опит за спрат автобус с нелегални мигранти в Бургас, един беше тежко ранен при подобна ситуация в София. По време на изпълнение на служебните си задължения граничен полицаи беше застрелят, а обстоятелствата около инцидента още се изясняват.

Отново за случай на агресия става дума на 03.10.2022г., когато в района на 92 гранична пирамида граничен полицейски наряд от ГПУ Средец предотвратява опит за нарушение на държавната граница от група от около 65 лица. При забелязване на граничният патрул групата се оттегля в дълбочина на турска територия. Не след дълго се завръщат обратно, като същите проявяват агресивно и враждебно поведение, което прераства във физическо насилие – хвърляне на камъни и горящи предмети към българските полицаи, служебният автомобил и охранителна кабинка. От хвърлените камъни е пострадал граничен полицай на ГПУ Средец. Нанесени значителни материални щети на български служебен автомобил "Ланд Ровър Дискавари", както и счупени прозорци на охранителната кабинка.

Веднага са уведомени турските гранични власти, които са изпратили на място свой наряд. На 02.11.2022 г. на турска територия е проведено извънредно заседание на Смесената Българо - Турска Гранична комисия за Сектор "А", на което е обменена информация за инцидента на 03.10.2022 г. Във връзка със случая от турска страна е показано видео, заснето с телефон от мигрантите, в което се чува изстрел, от който на турска територия е пострадал сирийски гражданин. От видеото не става ясно от коя посока е изстрела. Във връзка с този инцидент е извършена проверка за установяване на фактическата истина, от която става ясно, че от наша страна не са произвеждани изстрели.

Тази агресия не е изолиран случай. България пази границата на целия Европейски съюз, защото голяма част от опитващите се да влязат на наша територия се опитват да стигнат до страни от Западна и Централна Европа. Българските сили за сигурност, с помощта на Фротекс, всеки ден са на първа линия, за да защити всички европейски граждани.

Последните проверки на Европейската комисия у нас показват, че страната ни стриктно спазва Шенгенското законодателство. Това е посочено в два последователни доклада, се казва още в позицията на МВР.

ЕК очаква България да разследва твърденията

„Позицията на Европейската комисия в такива случаи е добре известна. Очакваме националните власти да разследват всички твърдения и да проследят бързо и ефективно всички съобщения за каквито и да било нередности на европейските граници. Насилието и загубата на живот са неприемливи“, коментира в отговор на журналистически въпрос говорителката на ЕК Анита Хипер.

На последвал уточняващ въпрос тя отговори, че не е работа на Фронтекс – агенцията за охрана на външните граници на ЕС, да разследва такива съобщения. Въпросът е от компетенцията на националните власти.