Американските гласоподаватели в щата Джорджия ще решат последната надпревара за Сената на САЩ - те ще гласуват на балотаж между сенатора от Демократическата партия и пастор Рафаел Уорнък и футболната легенда от Републиканската партия Хършъл Уокър, предаде Асошиейтед прес.

Изходът от вота във вторник ще определи дали демократите ще имат абсолютно мнозинство в Сената с 51-49 гласа или ще контролират камарата с 50 на 50 гласа чрез решаващия глас на вицепрезидента Камала Харис.

С втория тур приключва ожесточената борба между Уорнък, първия чернокож сенатор в щата и старши служител на църквата в Атланта, в която е проповядвал Мартин Лутър Кинг-младши, и Уокър, бивша футболна звезда от Университета на Джорджия.

Победа на Уорнък ще затвърди статута на Джорджия като "смесен" щат. Байдън стана първият кандидат за президент на демократите от Джими Картър насам, който го е печелил. На последните сенаторски избори в Джорджия на 5 януари 2021 г. и двамата кандидати на демократите (Рафаел Уорнък и Джон Ософ) победиха. 

На междинните избори на 8 ноември 2022 г. Уорнък триумфира над Уокър с около 37 000 гласа от близо 4 милиона подадени, но не успя да спечели над 50% от вота, което доведе до втори тур на гласуването. Около 1,9 млн. гласа вече са подадени по пощата и по време на предварителното гласуване, което е предимство за демократите, чиито избиратели по-често гласуват по този начин. Обикновено републиканците се представят по-добре в деня на изборите.

Уокър е определян като един от най-слабите кандидати на консерваторите. Той е критикуван дори от собствената си партия заради публични изказвания, в които разкрива, че не познава как функционира Конгресът. Върл опонент на абортите, Уокър не успя да представи задоволително обяснение защо преди около 10 години е платил на две бивши приятелки да се подложат на процедурата.

Уорнък прогнозира, че е убедил достатъчно избиратели, включително независими и умерени републиканци, че заслужава да бъде избран.

"Те видяха, че ще работя с всеки, който ми помогне да свърша добра работа за жителите на Джорджия", каза 53-годишният сенатор. "Те знаят, че в тази надпревара става въпрос за компетентност и характер".

В понеделник Уокър проведе митинг заедно със съпругата си Джули, по време на която благодари на поддръжниците си и пропусна да отправи редовните си критики срещу Уорнък.

"Обичам ви всички и ние ще спечелим тези избори", увери той, сравнявайки вота с титлите, които е спечелил като спортист. "Обичам да печеля шампионати".