Президентът на Полша Анджей Дуда и министърът на отбраната Мариуш Блашчак съобщиха, че страната им е получила първата доставка на танкове и гаубици от Южна Корея. Двамата приветстваха бързото изпълнение на сделката, която двете държави сключиха през лятото предвид войната в съседна Украйна, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Дуда и Мариуш Блашчак бяха на полското военно пристанище Гдиня, което се намира на балтийското крайбрежие, по случай пристигането на първите десет танка от типа „Черна пантера К2“ и на 24 гаубици тип „Буря К9“. Сделката със Сеул е на стойност 5,8 милиарда долара.

Те подчертаха, че Южна Корея бързо е отвърнала на нуждата на Полша, която сериозно повиши потенциала си за възпиране и отбрана заради войната на Русия в Украйна.

Длъжностни лица на корейското правителство и на военната индустрия също присъстваха.

„Това е бъдещето, това е истинско подсилване на сигурността в Полша“, каза Дуда. „За да спрем агресията, за да спрем врага, е нужно армията да разполага с това модерно оборудване“, добави той.

Очакват се още доставки през 2025 г.

Консервативното правителство във Варшава е в процес на купуване и на корейски изтребители от типа „ФА-50“, произведени съвместно от „Корея Eъроспейс“ и „Локхийд Мартин“, за около 3 милиарда долара.

Полша търси също и трансфер на технологии, за да може да започне производство на вътрешния пазар.