Мъжът, прострелял човека, който разхожда кучетата на Лейди Гага, при опит да отвлече два от френските булдози на певицата, беше осъден на 21 години затвор в понеделник, съобщава "Ню Йорк таймс".

20-годишният извършител Джеймс Хауърд Джаксън постигна споразумение с прокуратурата като се призна за виновен за опит за убийство.

Той беше веднага осъден на 21 години години в щатски затвор за осъществяването на хладнокръвен акт на насилие.

Потърпевшият, Райън Фишър, е бил прострелян в гърдите по време на нападението на 24 февруари 2021 г. в Холивуд. Той се обърни директно към Джаксън.

"Ти ме простреля и ме остави там умиращ. Така животите и на двама ни се промениха", каза той, цитиран от "Ролинг стоун".

След стрелбата белият дроб на човека, който разхождал кучетата, колабирал няколко пъти. Пострадала кариерата му. Все пак по време на процеса той обяви, че прощава на нападателя си.

В отвличането на булдозите участваха още двама, но разследването установи, че Джаксън е произвел изстрела. Кучетата не са били похитени, защото са собственост на звездата. Извършителите само знаели, че тази порода е скъпа. След отвличането Лейди Гага обяви награда от половин милион долара, ако кучетата ѝ бъдат върнати невредими.

Съучастниците на Джаксън получиха по 6 и по 4 години затвор. В историята има и още действащи лица - двама помагачи, при които са били кучетата. Когато наградата е обявена, една от тях - Дженифър Макбрайд, води животните в полицейски участък в Лос Анджелис. По-късно обаче между нея и един от мъжете, участвали в отвличането, е открита близка връзка. По делата срещу двамата помагачи още няма присъди.