Беларуската опозиционерка Мария Колесникова, намираща се в затвора и настанена миналата седмица в болница с "перфорирана язва", е върната през уикенда в затворническия лазарет. Това посочиха активисти, подкрепящи тази видна фигура от въстанието през 2020 г. срещу оспорваното преизбиране на държавния лидер Александър Лукашенко, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Четирийсетгодишната Колесникова ще престои в лазарета най-малко 10 дни под лекарско наблюдение, уточни в Телеграм друг лежащ в затвора опозиционер от Беларус – Виктор Бабарико, чиято дясна ръка бе преди време жената.

Той добави, че бащата на опозиционерката е бил допуснат на посещение при нея в продължение на 10 минути.

"Маша е изгубила килограми, все още е слаба", отбеляза Бабарико.

Мария Колесникова бе оперирана миналата седмица, след като бе настанена по спешност в реанимация в град Гомел, Югоизточна Беларус. На 1 декември нейни поддръжници информираха, че тя "вече е по-добре".

Бивша професионална музикантка, Колесникова бе осъдена през септември 2021 г. на 11 години затвор за "заговор" против властта, "призиви към действия, вредни за националната сигурност", и "създаване на екстремистка формация".

Година преди това тя бе хвърлена зад решетките, след като оказа зрелищна съпротива на агенти на властта, опитали се да я експулсират от собствената й страна.