Руският независим телевизионен канал "Дождь" ("Дъжд") няма да може да се гледа и в Литва, след като Латвия отне лиценза му, предадоха литовските обществени медии .

Латвийският медиен регулатор отне лиценза на "Дождь" вчера и решението му ще влезе в сила в четвъртък вечерта.

Латвия затваря руска независима телевизия. Вижте защо

Телевизията спря да работи в Русия през март и много от журналистите ѝ напуснаха страната, защото попаднаха под ударите на закон, предвиждащ до 15 години затвор за разпространение на невярна информация за руските въоръжени сили. Каналът беше обявен за "чуждестранен агент". През юни Латвия позволи на "Дождь" да излъчва от студио в Рига. Лицензът ѝ позволяваше да разпространява съдържанието си във всички страни на ЕС, в Русия, САЩ и други страни, се казва в информацията на литовските национални радио и телевизия.

Броени месеци по-късно обаче телевизията попадна под ударите на латвийската медийна регулация заради съдържание, предизвикало масов отрицателен отзвук както в Балтика, така и в Украйна. Тя показа географска карта, на която Крим беше изобразен като част от Русия. Нейни журналисти в Украйна нарекоха руските войски в Украйна "нашата армия" и обясниха на зрителите как биха могли да помогнат на руските войници, участващи в нахлуването. 

"Надяваме се, че на много военослужещи, в това число, ние успяхме да помогнем, например, със снабдяване и с просто елементарни удобства на фронта", каза в предавенето "Тук и сега" на 1 декември водещият в "Дождь" Алексей Коростельов, след което беше уволнен.

Излъчването на "Дождь" е забранено в Украйна от 2017 г., посочва украинският информационен сайт НВ.

Причина за това станаха сюжети, които, както поясни украинският медиен регулатор, "свидетелстват за непризнаване на държавните граници" на Украйна, а също говорят за "посегателство върху териториалната цялост" на страната.