Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън одобри вчера две нови продажби на оръжия за Тайван, които със сигурност ще предизвикат раздразнение у Китай, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Държавният департамент заяви, че е одобрил продажби на резервни части за самолети на стойност над 425 милиона долара. Те са предназначени за изтребителите Ф-16 и транспортните самолети Ц-130 в тайванския военен флот, а и за други оръжейни системи, доставени от САЩ. Одобреното предложение включва основни резервни части на стойност 330 милиона долара и нестандартно оборудване, което струва 98 милиона долара, заедно със съответните допълнителни части и логистика.

Продажбите бяха обявени само седмици след като американският президент Джо Байдън разговаря с китайския си колега Си Цзинпин в Индонезия, а фокусът беше все по-агресивното поведение на Китай спрямо Тайван, отбелязва АП.

Китай възприема Тайван за своя провинция и се е зарекъл да го присъедини на практика към територията си, като не изключва употребата на сила.  Досега Пекин категорично е осъждал одобрените от Вашингтон продажби на американско оръжие на Тайван като нарушение от страна на Вашингтон на принципа за "един Китай". 

Въпреки това американската администрация при различни президенти и от двете политически партии е заявявала, че американските връзки с Тайван се управляват от Закона за отношенията с Тайван, който позволява продажбата на военно оборудване на острова за защита срещу потенциални заплахи от Китай.

"Тази предложена продажба обслужва държавните и икономическите интереси и интересите, свързани със сигурността на САЩ, като подкрепя продължаващите усилия на получателя да поддържа надеждна отбранителна способност", каза Държавният департамент относно последните одобрени продажби. "Предложената продажба ще помогне за подобряването на сигурността на получателя, както за поддържането на политическата стабилност, военния баланс и икономическия напредък в региона", се казва още в изявлението.