Украинският президент Володимир Зеленски е човекът на 2022 година на сп. "Тайм", обяви американското издание в сряда, 7 декември. 

Зеленски е заслужил признанието със смелостта и лидерството си в съпротивата срещу руското нахлуване, започнало на 24 февруари 2022 г. 

Онзи ден "Файненшъл таймс" обяви Зеленски за своя човек на изтичащата година.

Ето откъс от обширния очерк, посветен на украинския президент, който "Тайм" помества: 

"Успехът на Зеленски като военновременен лидер се основава на факта, че смелостта е заразна. Тя се разпространи сред политическото ръководство на Украйна в първите дни на нахлуването, тъй като всички разбраха, че президентът е останал в страната. Ако това изглежда като нещо естествено за един лидер в криза, помислете за историческия прецедент. Само шест месеца по-рано президентът на Афганистан Ашраф Гани – много по-опитен лидер от Зеленски – избяга от столицата си, когато талибаните се приближиха. През 2014 г. един от предшествениците на Зеленски, Виктор Янукович, избяга от Киев, когато протестиращите обкръжиха резиденцията му; днес той още живее в Русия. В началото на Втората световна война лидерите на Албания, Белгия, Чехословакия, Гърция, Полша, Холандия, Норвегия и Югославия, наред с други, бягат от настъплението на германския Вермахт и преживяват войната в изгнание".

Очеркът разказва за посещението на Зеленски в Херсон, веднага след освобождаването му от украинските войски тази есен. Охраната му е била против заради опасността от покушение в минирания от изтеглилите се руски сили град на устието на Днепър в Черно море. 

"Тайм" подчертава уменията на украинския президент във воденето на информационната война, умението му да общува не само с украинската, но и със световната публика.

"Защо да им даваме шанс да го унищожат (Зеленски - бел. ред.)? Очевидната причина беше информационната война, станала специалност на Зеленски. Влизайки в града, който Владимир Путин смяташе за свой, лидерът на Украйна би направил дупка в историите за завоевания и имперска слава, които руските пропагандисти използваха месеци за оправдание на войната", пише "Тайм".

Списанието подчертава, че Зеленски не е служил в армията и има много по-малък политически опит от националните лидери, с които го сравняват. Но той е калил самообладанието в напрегнати ситуации и комуникационните си умения в кариерата си на актьор и телевизионен човек.

Наричайки решението на Зеленски да остане в Киев и да обедини страната си на фона на продължаващата война „съдбоносно“, главният редактор на "Тайм" Едуард Фелзентал казва, че тазгодишното решение за човека на годината е „най-ясното в паметта“, предаде Франс прес.

След нахлуването на Русия в Украйна Зеленски държши всекидневни речи, следени не само от украинци, но и от граждани и правителства по целия свят.

Той се появява на близо до фронтовата линия за разлика от руския президент Владимир Путин.

„Неговата информационна офанзива промени геополитическата метеорологична система, като постави началото на вълна от действия, която заля земното кълбо“, пише Фелзентал.


„Независимо дали битката за Украйна изпълва с надежда или със страх, Володимир Зеленски стимулира света по начин, който не сме виждали от десетилетия“, добавя главният редактор на "Тайм".

Зеленски споделя титлата за 2022 г. с „духа на Украйна“, който според Фелзентал е въплътен от „безбройните хора в и извън страната“, които са се борили за свободата и независимостта на страната си.

"Тайм" за първи път връчва званието "Личност на годината" през 1927 г.

Миналогодишният лауреат беше шефът на "Тесла" и "Спейс Екс" Илон Мъск, който оттогава направи големи заглавия с нашумялата си покупка на "Туитър".