Протести посрещнаха вчера в София визитата на Волоколамския митрополит Антоний, дясна ръка на руския патриарх Кирил и ръководител на международния отдел на Руската православна църква.

Това обаче не е попречило на срещата на високопоставения руски духовник с бившия български премиер Симеон Сакскобургготски. Компания им е правела ѝ посланичката на Москва в София Елеонора Митрофанова, която преди месеци заплашваше с прекратявания на дипломатическите отношения с България и поставяше ултиматуми на българското правителство.

За срещата става ясно от официално съобщение на интернет страницата на Руската патриаршия. Тя е била съвсем сърдечна - в дома на бившия цар във Врана.

Антоний от името на патриарх Кирил топло приветствал Симеон Сакскобургготски като отбелязал водещия му принос за съхранението на единството на Българската православна църква, както и за укрепването на отношенията между православните църкви на България и Русия, пише още в съобщението. В него Сакскобургготски е наречен "глава на царския дом на България", както и Симеон II. Самият бивш премиер предал своите поздрави и благопожелания на Кирил.

Патриарх Кирил е известен със своите крайни антилиберални и антидемократични възгледи. Той е и яростен поддръжник на Владимир Путин и войната в Украйна, клейми онези, които се противопоставят на агресията на Москва. След обявената мобилизация в Русия през септември, действие, което предизвика сериозно напрежение, Кирил излезе със специално обръщение, в което обяви, че онези, които загинат във войната, ще са се пожертвали в името на другите.

"Но в същото време Църквата осъзнава, че ако някой, воден от чувството за дълг и необходимостта да изпълни клетвата си ... отиде да изпълни това, което дългът изисква от него, и ако човек загине при изпълнението на този дълг, то той несъмнено е извършил акт, равностоен на саможертва. Те ще са пожертвали себе си в името на другите. И затова ние вярваме, че тази жертва измива всички грехове, които човек е извършил", каза той с аргументация, близка до обосновките на джихадистите, които надъхват камикадзета за "свещена война".

Около месец след началото на войната Сакскобургготски в интервю за полския "Жечпосполита" реши да перифразира приписвания на баща му Борис Втори израз "Винаги с Германия, никога срещу Русия" във вариант "Винаги с Европейския съюз, никога против Русия".

"Като се има предвид историята на руското общество, как можем да очакваме то да бъде управлявано по напълно демократичен начин? В чисто географски смисъл това е страна, толкова огромна, че управлението ѝ е голямо предизвикателство. Ако се поставим на тяхно място, нормално е режимът да е малко по-авторитарен", беше цитиран да разсъждава той в материала.