От много месеци Украйна иска от Германия основния боен танк Leopard 2. Този танк се смята за най-добрия в световното производство на оръжия. До сега обаче Германия блокира това искане, като канцлерът Шолц се позовава на задължението да координира действията си с партньорите от НАТО.

Преди време Съединените щати сигнализираха на германското правителство, че ще одобрят доставката на германски бойни танкове "Леопард 2" за Украйна. Това съобщава "Франкфуртер алгемайне цайтунг", като се позовава на два източника, които имат достъп до поверителна информация от две държави. Според доклада съветникът по сигурността на американския президент Джейк Съливан вече е казал на външнополитическия съветник на канцлера Йенс Пльотнер през октомври, че САЩ биха приветствали доставката на "Леопард 2" от Германия, но че това трябва да стане по нейна инициатива. Америка не е искала от Германия да извършва такива доставки. Вторият източник твърди, че през октомври Съливан е сигнализирал на Пльотнер, че ще бъде "добре", ако Германия изпълни доставката.

Докладът е взривоопасен и поради факта, че германското правителство от месеци отхвърля доставката на западни танкове за Украйна с аргумента, че такава доставка трябва да бъде съгласувана с партньорите от НАТО. Начело с канцлера Олаф Шолц, социалдемократите се противопоставят, като твърдят, че Германия не трябва да действа сама. Опозицията обаче критикува курса на Шолц като противоречив.

Германското правителство не отрича информацията за сигналите на Съливан до Пльотнер, продължава вестникът.

Подробностите обаче са "поверителни". Правителствени кръгове също така заявиха пред „Франкфуртер алгемайне“, че всяка държава сама решава какво да доставя. Канцлерът неколкократно подчерта, че Германия действа в унисон с най-близките си съюзници в тази област. Той добави: "Досега САЩ също не са доставяли на Украйна бойни танкове със западен дизайн."

Експертите обаче твърдят, че има основателни аргументи за това германските танкове да бъдат доставени първо на Украйна. Густав Гресел от Европейския съвет за външни отношения например посочва, че "Леопард 2" е стандартният танк на полската армия. Следователно Украйна може да разполага с танкове от този тип, които да се обслужват точно отвъд украинската граница в Полша. Това все още не е възможно с американските танкове, казва той. "Има фактически основания да се каже: първо "Леопард 2"," казва Гресел.

Според доклада само от запасите на производителите Rheinmetall и Krauss-Maffei Wegmann Германия може да осигури 80 единици в краткосрочен план. Други 30 единици ще бъдат използвани в центъра за бойно обучение на Бундесвера за представяне на вражески танкове. Те могат да бъдат заменени с танкове руско производство от украинските запаси.