От четвъртък номинацията на ГЕРБ за министър-председател проф. Николай Габровски започва преговори за съставяне на правителство. Засега е ясно едно - няма да откликнат от "Продължаваме промяната"  - нямало смисъл, посочи  още вчера съпредседателят на партията Асен Василев. Габровски ще се срещне утре с представители на БСП и "Демократична България", като е предварително ясно - и двете формации няма да подкрепят първия мандат на ГЕРБ. 

"Моят съвет за проф. Габровски е да се фокусира върху партиите, които биха осигурили подкрепа за един евентуален кабинет, който той да оглави, а след това с удоволствие ще седнем да обсъдим 16-те политики, които ние ще подкрепим", коментира и днес Василев.

Лидерката на БСП Корнелия Нинова също затвърди партийното решение за неподкрепа за първия мандат. "Ще отидем утре, за да му кажем, че го уважаваме като професор и лекар, не го подкрепяме, нито правителство, предложено от него, защото зад него стои ГЕРБ и Бойко Борисов. С този модел се борим от шест години и няма как да отстъпим от тази политическа позиция", посочи Нинова.

Тя обаче за пореден път не отговори за позицията на левицата относно евентуалния трети мандат. Това щяло да реши ръководството на партията като (ако) се стигне до него. Засега позицията на БСП е, че няма да подкрепи мандат на ГЕРБ и ДПС. Но вратата е отворена за третия.

От "Възраждане" отдавна дадоха заявка, че ще подкрепят само свой мандат. "Български възход" пък е готова на подкрепа за всекиго. ДПС иска правителство, но няма еднозначна позиция за подкрепа.

Всичко това прави преговорите, водени от проф. Габровски, в преговори с предизвестен край, поне за първия мандат. 

Междувременно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, в поредно "живо" заяви, че професорът имал всички права сам да състави проектокабинета си - от експерти.