Комисията по външна политика на Сената на САЩ прие резолюция, с която признава действията на Русия срещу Украйна за геноцид над украинския народ, предаде руската версия на "Свободна Европа".

Документът осъжда Русия "за извършване на актове на геноцид срещу народа на Украйна" по време на военната инвазия и призовава Съединените щати и съюзниците да продължат да подкрепят правителството на Украйна, както и "да провеждат разследвания, насочени към изправянето на отговорните за тези ужасни престъпления."

Резолюцията приканва президента на САЩ Джо Байдън да наложи санкции по "Закона Магнитски" срещу личности, замесени в геноцида.

Автори на резолюцията, наред с други, бяха демократите Бен Кардин (той ръководи Американската хелзинкска комисия) и Ричард Блументал, както и републиканските сенатори Линдзи Греъм и Джим Риш.

"С действията си Путин показа много ясно, че целта му е да сложи край на съществуването на украинския народ. Лично съм виждал доказателства за неговата жестокост в Ирпин и други райони на Киевска област", каза Риш.

Международният наказателен съд разследва военните престъпления в Украйна.

Русия отрича нейните военни да са убивали цивилни. Разпространението на информация за убийствата може да заплаши с наказателно преследване по статията за фалшификати за армията.

По-рано, във връзка с руската военна инвазия в Украйна, парламентите на няколко държави по света обявиха Русия за спонсор на тероризма или терористичен режим. Същата резолюция одобри и Европейският парламент. Подобни документи вече няколко пъти са внасяни в Конгреса на САЩ, но нито един от тях все още не е приет.